Mohammad Zia brinner för att hjälpa unga ensamkommande i Helsingborg och Höganäs att integreras i samhället.

Mohammad Zia brinner för att hjälpa unga ensamkommande i Helsingborg och Höganäs att integreras i samhället. Foto: Joel Winqvist

"När jag ser de som är vilsna får jag ont i hjärtat"

Mohammad Zia vill ge andra det stöd han själv inte fick

HELSINGBORG/HÖGANÄS.

Talangletare, talesperson, kamratstödjare, klädimportör. Mohammad Zia har många epitet. Den röda tråden dem emellan är svår att missa.

19-åringen har många järn i elden. Ett av de senast tillkomna är en satsning på att importera kläder från Afghanistan. Idén fick han när han klädd i traditionella afghanska plagg gick på en konsert i Malmö och fick frågor om hur man skulle kunna få tag i liknande.

Minnesbilder från när fattiga kvinnor i hans hemland satt och sydde kläder för hand för usel betalning fladdrade förbi hans näthinna. Han tänkte att varför inte hjälpa dem att tjäna lite mer pengar genom att köpa in en del av det som dem tillverkar, och sälja här i Sverige? Nu har han startat ett UF-företag för att sköta importen.

Till vardags går han på Kullagymnasiets teknikprogram i årskurs ett i Höganäs. Han går också en kurs i entreprenörskap.

– I framtiden vill jag starta ett riktigt företag och blanda europiskt mode med asiatiskt. Så det är bra att nu få lära sig hur man ska sköta ett eget företag, säger han.

Mohammad Zia försöker hänga med i den politiska debatten och läser en del mo företagande. Just nu går han en kurs i entreprenörskap och kanske blir det en framtid som egen företagare, siar Mohammad Zia.

Mohammad Zia försöker hänga med i den politiska debatten och läser en del mo företagande. Just nu går han en kurs i entreprenörskap och kanske blir det en framtid som egen företagare, siar Mohammad Zia.

Politiken lockar också. Han diskuterar gärna politik, och delar gärna nyhetsartiklar i ämnet på sociala medier.

– Jag är jätteintresserad av politik. Det är ju politikerna som bestämmer i samhället, säger han.

Skulle han själv varit politiker hade han velat göra det lättare för ensamkommande ungdomar i Sverige att få stanna på de orter där de börjat bygga upp nätverk. De kommer ensamma utan sina familjer och lever inte sällan i en ganska flytande tillvaro redan, förklarar Höganäsbon.

– Jag tycker att det är skitdåligt att det blir så att många måste flytta runt. De har inget nätverk här, och så bor de på ett ställe i några månader och sen måste de hitta en ny familj, säger han.

Han säger familj när han menar nya vänner och bekanta som de ensamkommande får på nya ställen. Han har själv varit med om samma sak. Mohammad Zia lämnade Afghanistan 2014 och hamnade i ett antal europeiska länder, fler än han på rak arm kan komma ihåg, innan han kom till Sverige. Väl i Sverige saknade han någon som lyssnade och förstod honom. Det var därför som han senare tog initiativ till att bilda Sveriges ensamkommandes förening i Höganäs. Han ville inte att andra som var i hans situation skulle uppleva samma sak.

– Det kan vara svårt att veta vilka regler som gäller i Sverige när man inte kan språket. När jag ser de som känner sig vilsna får jag ont i hjärtat. När jag hjälper andra känns det som att få något tillbaka, säger han.

Tills nyligen bodde han på ett stödboende i Höganäs men nu delar han en lägenhet med en annan kille på orten.

Tills nyligen bodde han på ett stödboende i Höganäs men nu delar han en lägenhet med en annan kille på orten.

Senare startade han också föreningen Talangfulla ensamkommande ungdomar i Helsingborg, som samlar unga för glädje och gemenskap. De anordnar matträffar, dansevent och olika typer av kulturaktiviteter.

Jag tycker att det är skitdåligt att det blir så att många måste flytta runt

– Vi vill hjälpa de som har någon talang och hitta rätt plats för dem, berättar 19-åringen som menar att det är avgörande för samhället att man lyckas ta tillvara på de ensamkommande på rätt sätt.

– Det finns många med fantastisk talang och mycket energi, säger Mohammad Zia som också har planer på att dra igång en fotbollsturnering med 16 skånska lag i Helsingborg till sommaren. Nyss blev han också kamratstödjare åt unga med mentala ärr från förr.

Man kan undra hur han hinner med allt i vardagen. Mohammad Zia ler när frågan kommer på tal.

– I början hade jag svårt att planera allt och komma i tid. Men nu har jag lärt mig att ha en plan, säger han.

Mohammad Zia

Ålder: 19 år

Bor: I Höganäs

Intressen: Träna på gym, spela biljard och diskutera politik

Det bästa med Sverige: "Den svenska kulturen och att det finns så mycket möjligheter. Sverige är fritt, alla kan känna att de är fria."

Publicerad 10 February 2018 08:00