Då beräknas föräldraledigheten delas helt lika i Höganäs

Allt fler är pappalediga

HÖGANÄS. Papporna i Höganäs kommun tar ut en allt större del av föräldraledigheten. Om utvecklingstakten håller i sig tar män och kvinnor i kommunen ut lika mycket föräldraledighet om tio år, visar beräkningar.

1999 tog Höganäspapporna i snitt ut tio procent av föräldraledigheten. Ifjol hade siffran stigit till 30 procent. Och bara mellan 2016 och 2017 skedde en ökning på fyra procent. Detta visar siffror från Försäkringskassan, som nyhetstjänsten Newsworthy har bearbetat.

Sett över tid har männens andel av föräldraledigheten vuxit betydligt över hela landet.

– Den utvecklingstakten vi haft under de senaste åren bygger i hög grad på politiska reformer som gjort uttaget mer jämställt. Man kan anta att det kommer krävas nya reformer för att upprätthålla samma ökning, säger Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till Newsworthy.

Det var självklart från dag ett att vi skulle göra så

Skulle nuvarande utvecklingstakt hålla i sig beräknas en 50-50-fördelning av föräldraledigheten i Höganäs nås år 2027.

Jens Asp har kört från hemmet i Jonstorp till Gläntans öppna förskola i Höganäs. I en barnstol bredvid sitter 11 månader unga dottern Stella. Snart ska de tillsammans gå in till lekrummet där det vankas sångstund. Han brer en macka samtidigt som han förklarar hur han och Stellas mamma resonerat kring föräldradagarna.

– Hennes mamma var hemma i åtta och en halv månad med Stella. Jag planerar att vara hemma lika länge. Det var självklart från dag ett att vi skulle göra så, säger han.

Situationen underlättades av att de båda ligger jämnt lönemässigt, berättar han. Han har förståelse för att det inte blir lika enkelt att dela jämnt på föräldrapenningen om föräldrarna tjänar väldigt olika.

– Det är ju inte säkert att det som funkar bra för oss funkar för andra, menar han.

Jens tycker att det är bra att de senaste årens politiska reformer inneburit att männen tar en större del av ledighetskakan än tidigare.

– Ett bra sätt att driva det hela mot en ökad jämställd situation. Att man liksom tvingar systemet att anpassa sig till individen, säger han.

Den viktigaste förklaringen till att uttaget av föräldraledghet varierar ligger i föräldrarnas utbildningsnivå, enligt Försäkringskassans telesperson. På bilden är det sångstund på Gläntans öppna förskola.

Den viktigaste förklaringen till att uttaget av föräldraledghet varierar ligger i föräldrarnas utbildningsnivå, enligt Försäkringskassans telesperson. På bilden är det sångstund på Gläntans öppna förskola. Foto: Joel Winqvist

Hans Stein är en annan av de pappor som är på plats på Gläntan den här dagen. Han planerar att vara hemma med sonen Hugo i ett halvår men sammanlagt kommer Hugos mamma ta det mesta av föräldraledigheten. I deras fall handlar det om att Hans tjänar mer.

– Då blir det per automatik så att hon är hemma längre än mig, säger han.

Man måste utgå från familjens egna förutsättningar

Han vill däremot inte se en ökad reglering av föräldraledigheten, alltså att staten i högre grad ska bestämma hur föräldrarna ska dela upp dagarna. Skaffar man barn, är man således också vuxen och mogen nog att själv bestämma hur man ska göra, resonerar han.

– Man måste utgå från familjens egna förutsättningar, säger Lerbergetbon.

Sett till hela landet hamnar Höganäs kommun på plats nummer 51, över de kommuner med mest jämställt föräldrapenningsuttag.

Den viktigaste förklaringen till att uttaget varierar ligger i föräldrarnas utbildningsnivå. Ju högre utbildning, desto mer jämt fördelas dagarna, förklarar Niklas Löfgren på Försäkringskassan. Det gäller framför allt om mamman har en högre utbilding. Universitetsstäder tenderar ligga högt i statistiken, fortsätter han.

Egenföretagare däremot tar generellt ut mindre föräldraledighet, vilket kan påverka siffrorna i små orter med hög andel småföretagande.

Föräldraledighet

Lomma är den kommun i länet där papporna tar ut störst andel av föräldraledigheten, 34 procent. I botten på Skånelistan hamnar Landskrona på 23 procent.

Jämfört med Skåne län ligger Höganäs kommun förhållandevis högt, men på ungefär samma nivå som snittet i riket. I hela Skåne län tar papporna ut 26 procent av dagarna, i riket 28 procent.

KÄLLA: Försäkringskassan

Publicerad 22 February 2018 08:47

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag