Så hög andel höganäsare köpte rut-tjänster ifjol

Köpen ökar såväl i kommunen som nationellt

HÖGANÄS/INRIKES. Höganäs ligger på plats fem i landet över de kommuner som köper flest rut-tjänster. Siffrorna visar att köp av den här typen av tjänster bara ökar.

Köper du rut-tjänster? Då är du inte ensam. Svenskarna gjorde under 2017 rut-avdrag till ett värde av sammanlagt 4,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Ökningen är tydlig även på det lokala planet i Höganäs.

År 2017 köpte 18,1 procent av invånarna i Höganäs kommun rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 23,5 miljoner kronor, jämfört med 15,3 procent och 20,4 miljoner kronor året innan. Detta visar siffror från Skatteverket som nyhetstjänsten Newsworthy sedan har bearbetat och analyserat.

Med detta ligger Höganäs kommun klart över snittet i riket om när vi ser till hur stor andel av befolkningen som använt rut-tjänster. Höganäs ligger på plats fem om man rankar landets samtliga 290 kommuner och på plats tre i Skåne län.

Young woman cleaning a bath with a sponge

Young woman cleaning a bath with a sponge Foto: Mostphotos.com

Rut-avdraget täcker in hushållsnära tjänster där städning är den största enskilda kategorin. Avdraget innebär att man slipper beskattning på 50 procent av arbetskostanden. Det betyder att man grovt taget kan säga att rut-tjänsterna omsatte omkring 40,8 miljoner kronor i Höganäs kommun förra året.

– Uppgången drivs framför allt av att flera typer av tjänster omfattas av rut-avdraget. Men vi ser också att acceptensen ökar. En trend är att antalet äldre som köper hushållsnära tjänster ökar. Det handlar inte bara om unga som behöver få livspusslet att gå ihop, säger Alexandra Jansson som är verksamhetsutvecklare för rut- och rot-tjänster på Skatteverket till Newsworthy.

Användningen av rut-tjänster är väldigt nära kopplad till inkomstnivån. I rika kommuner omsätter sektorn flerfalt mer än i fattiga. I Danderyds kommun köpte 23,0 procent av invånarna rut-tjänster i fjol, jämfört med 1,8 procent i Åsele kommun.

Publicerad 04 March 2018 07:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag