Fler centerpartister kandiderar till fullmäktige jämfört med 2014

"Återväxten har aldrig varit så bra som nu"

HÖGANÄS. Centerpartiet marscherar mot fullmäktigevalet med närmare 79 procent fler kandidater jämfört med för fyra år sedan. "Vi har sett ett trendbrott", säger Ulf Molin.

Han är, återigen, partiets förstanamn, och sedan tidigare vice ordförande i kommunstyrelsen. En rutinerad räv i sammanhanget. När Ulf Molin tittar på sitt partis lista inför höstens val som nyligen blev klar, ser han ett trendbrott.

– Vi har 25 namn på listan. I förra valet var vi 14, säger han.

Det motsvarar nästan en 79-procentig ökning.

På andra plats återfinns Gertrud Greén från Väsby och på tredje plats Anna Hedbrant. Därefter kommer två i sammanhanget nya personer: Farhultsbon Henrik Persson och höganäsaren Safak Turkkan.

I dag har partiet lokalt ett hundratal medlemmar. Att jämföra med omkring 60 för två-tre år sedan. Vadan denna ökning, kan vän av nyfikenheten undra?

Ulf Molin ser främst två anledningar.

Det är inget fel med att vara över 50

– På riksplanet ser vi en ökning, och det bidrar till intresset. Sedan har vi har gjort ett bra jobb kommunalt, säger han och refererar till frågor som nya cykelvägar och bättre resevillkor för äldre. Frågor som Centerpartiet har drivit lokalt.

– Vi har haft detta på agendan, säger han.

Vad säger du om valsedeln annars?

– Det är fler som vill vara med i dag. Vi har ett par CUF:are (Centerns ungdomsförbund, som startade upp sin verksamhet ifjol vilket tidningen kunde berätta, reds.anm.). Vi har en bra mix av olika yrken, erfarenheter, kompetenser och geografisk spridning i kommunen.

Men en titt på valsedeln visar att de flesta ändå är över 50. Hur ser du på återväxten?

– Det är inget fel med att vara över 50, säger han och förklarar att det generellt innebär att man tillför högre kompetens och mer erfarenhet.

– Återväxten har aldrig varit så bra som nu, menar Ulf Molin, själv 70.

I dag har Centerpartiet två av 41 mandat i fullmäktige.

– Jag tror att vi har goda möjligheter att fördubbla dem, vi har gjort ett bra arbete. Sedan är ett val alltid ett val.

Publicerad 09 March 2018 08:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag