Lennart Nilsson upprördes av inlägget av Kjell Dahlin.

Lennart Nilsson upprördes av inlägget av Kjell Dahlin. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Facebookinlägg fick S-politiker att gå i taket

Sverigedemokrat i blåsväder efter att ha delat inlägg

HÖGANÄS. I onsdags delade fullmäktigeledamoten Kjell Dahlin (SD) ett inlägg på sociala medier i vilket Socialdemokraterna kallas för "Folkmordspartiet". Under gårdagens fullmäktigesammanträde riktade Lennart Nilsson (S) kraftig kritik mot tilltaget.

Kjell Dahlin är en av Sverigedemokraternas fullmäktigeledamöter, tillika partiets tyngsta namn lokalt. Under onsdagen delade han ett inlägg på Facebook. I inlägget som han delade visas en bild på medlemmarna av den svenska regeringen bestående av socialdemokratiska samt miljöpartistiska politiker, bland annat statsminister Stefan Löfven, inrikesminister Morgan Johansson samt utbildningsminister Gustav Fridolin. Under bilden står följande: "Vi som gav bort Sverige" följt av S-loggan men istället för Socialdemokraterna står det skriver "Folkmordspartiet".

Socialdemokraternas Lennart Nilsson tog upp händelsen under torsdagens fullmäktigesammanträde. Han sa då bland annat så här när han stod vid talarstolen:

Jag blev både arg och upprörd. Det var djupt osmakligt

"Jag tycker att detta är över gränsen. Man kallar Socialdemokraterna för Folkmordspartiet. Är det ett misstag, så finns det chans att gå upp och säga det här. Annars tycker jag att man ska be om ursäkt", sa Lennart Nilsson och sa vidare:

"Jag hoppas att alla andra i alla fall tar avstånd från sån här debatteknik och retorik", avslutade han.

Kjell Dahlin gick direkt upp och sa följande:

"Lennart, jag ber så mycket om ursäkt. Det var inte meningen att såra. Men det är så mycket skit som kommer från Facebook och vi delar både det ena och det andra. Jag ber om ursäkt återigen och även till alla socialdemokrater som är här", sa SD-politikern.

Lokaltidningen ringer upp Lennart Nilsson under fredagen. Då vidareutvecklar han sina tankar om delningen av inlägget. Han säger att som folkvald politiker får man vara beredd att tåla en hel del, men att detta är kraftigt över gränsen.

– Det är under all kritik. Jag blev både arg och upprörd. Det var djupt osmakligt, säger Lennart Nilsson.

Och sen bad han om ursäkt?

– Ja, vad skulle han göra? Han förstod väl att det var det enda han kunde göra i det läget, säger han.

Lokaltidningen har upprepade gånger försökt att nå Kjell Dahlin under fredagen för en kommentar, dock utan framgång. Han har tidigare varit i blåsväder efter att bland annat ha länkat till rasistiska sidor på Facebook.

Under fredagsförmiddagen låg inlägget fortfarande kvar på SD-politikerns Facebooksida.

Foto: Skärmdump från Facebook

Publicerad 23 March 2018 00:00