De vill stävja sexuellt utnyttjande av barn – prisas för sina gärningar

Nu sprids deras bok ut i landet – och kanske även utomlands

NYHAMNSLÄGE/HELSINGBORG.

Tre gymnasieungdomar skrev en bok om barns rätt till sin egen kropp. Boken har spridits i landet och kan även vara på väg utomlands.

Det är de tre gymnasieungdomarna Jenny Ziegler, Frida Källhage och Alice Carlström som i höstas drog i gång satsningen på att vända sig direkt till barn i åldersspannet fem till åtta år med en egenskriven bok. Hela tanken handlar om att få barn att reflektera kring ämnet och att man har rätt till sin egen kropp.

För de som utnyttjas sexuellt blir allt yngre.

– Förhoppningen är att kunna förebygga att det sker, berättade Frida Källhage när Lokaltidningen träffade eleverna i höstas.

De tre eleverna går på Procivitas i Helsingborg och startade UF-företaget Zellströms UF. Boken som fått namnet "Charlie säger NEJ" har minst sagt fått spridning.

– Vi har sålt den till förskolor och skolor i hela Sverige. Från Ystad till Kiruna, men även till bland annat Rädda Barnen, lokalföreningar och BUP-enheter, förklarar Jenny Ziegler som bor i Nyhamnsläge.

– Det har varit väldigt stort och viktigt att skriva den här boken. Och vi är ju tre gymnasieelever som skriver utbildningsmaterial. Det känns coolt, säger hon.

De har själva upplevt att det inte finns material i det här ämnet som vänder sig direkt till barn.

– Det finns för vuxna men inte för barn. Det är kul att komma med något nytt. Och just att vi inte är ute efter att tjäna pengar utan att vi vill göra en förändring i samhället, berättar Jenny Ziegler.

Ungdomarna har nu i diskussioner om att sprida boken utomlands. Men än är inget bestämt.

Ungdomarna har nu i diskussioner om att sprida boken utomlands. Men än är inget bestämt. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Nyligen prisades deras gärning. De utsågs till årets UF-företag i Skåne och ska därmed tillsammans med tvåan och trean i tävlingen representera länet i SM i UF-företagande i Stockholm den 16 och 17 maj.

– Jag blev chockad och otroligt glad. Det tog några dagar att smälta alltihop, förklarar Nyhamnslägebon.

Utnämningen innebär nu att ett gäng förberedelser ska hinnas med innan avfärden till Stockholm. Till exempel ska tjejerna bygga upp en betydligt större monter än vad de har använt tidigare och de ska även formulera sitt tävlingsbidrag på engelska.

...vi är inte ute efter att tjäna pengar utan vi vill göra en förändring i samhället

Och apropå andra språk; Jenny Ziegler avslöjar att intressenter med affärskontakter i utlandet har hört av sig om att eventuellt få översätta boken till andra språk. Vilka som hört av sig vill hon inte berätta men diskussioner pågår.

– När jag såg det meddelandet tänkte jag "jäklar vilken grej". Samtidigt kände jag mig stressad. Hur ska vi hinna översätta och trycka den innan terminen är slut, frågar hon sig men säger att hon är väldigt glad över att boken kan komma att spridas än mer än hittills.

Detta är en anledning till att ungdomarna, som går i årskurs två på gymnasiet, funderar på att fortsätta med sin verksamhet i annan bolagsform efter att UF-perioden på skolan är över.

– Ingenting är spikat, men med tanke på att det har gått så bra så är vi inne på någon slags fortsättning.

Publicerad 29 March 2018 12:56