Stor tillgång till bredband via fiber – Höganäs på topplista

Redan för omkring tio år sedan drog satsningen igång

HÖGANÄS. 93 procent av hushållen i kommunen har tillgång till bredband via fiber. Det placerar Höganäs på topplistan över kommuner i hela landet.

Höganäs är därmed den tredje bästa kommunen i landet sett till tillgången till bredband via fiber.

– Det är vi väldigt glada för, säger Höganäs Energis vd Benny Ulmestig till Lokaltidningen.

Enbart Stockholm och Sundbyberg ligger före Höganäs på listan. Det visar Post- och telestyrelsens siffror för 2017 som kom nyligen.

Enligt vd:n är Höganäs positionering jämfört med resterande kommuner i landet ett resultat av en satsning som började redan för upp emot tio år sedan.

– Vi såg tidigt att vi ville bygga ut fibernätet inför framtiden, säger han.

Då var intresset från kunder minst sagt måttligt.

– Vi kände ändå att vi ville bygga för framtiden, säger han.

Och det har tagit sig genom åren. Arbetet med att anlägga fiber har blivit allt mer intensivt de senaste tre till fyra åren. Som mest byggdes det ifjol. Då fick 2 300 hushåll i kommunen anslutning till fiber.

Det är ju alltid bra att vinna, eller hur?

Sedan starten har omkring 70 procent av de som fått frågan om att anlägga fiber till sitt hushåll nappat.

– Vårt mål är att alla i kommunen ska ha tillgång till fiber, oberoende om man bor på landsbygden eller inne i tätorten. Vi arbetar utefter vår enkla slogan "Fiber till alla", säger han.

I huvudsak återstår det att bygga på landsbygden i kommunen.

– Vi beräknar att vi ska nå målet om hundra procent under 2019, säger han och berättar om suget efter den där förstaplatsen.

– Det vore roligt att bli den första kommunen i landet att nå hundra procent. Det är ju alltid bra att vinna, eller hur? Men vi är väldigt glada åt tredjeplatsen också, främst eftersom det inte var väntat.

Publicerad 05 April 2018 11:34