Så gick Höganäs Verkstad mot trenden

Robot räddade arbetstillfällen i kommunen

HÖGANÄS.

"Snart kommer maskinerna och tar våra jobb". En farhåga hos en del, och inte utan sanning om vi ska tro kunniga i branschen. Men på Höganäs Verkstad har man även upplevt motsatt effekt.

Hon började sin anställning i verkstaden i oktober 2016 och har vant sig vid långa arbetsdagar. Medan de andra kollegorna jobbar antingen dags- eller kvällsskift, arbetar hon under båda. Från åtta på morgonen till klockan 22 på kvällen. Hon är onekligen en populär medarbetare.

– Hon behöver inte heller ta några raster, säger Dag Richardsson, hennes högste chef.

Det ska kanske inflikas att "hon" är en robot. Hon kallas för Roberta, berättar Dag Richardsson och skrattar.

I samband med att roboten presenterades för ett och ett halvt år sedan, skedde en namntävling och så fick hon sitt namn, berättar Dag Richardsson som är vd på Höganäs Verkstad.

På bild vd:n med några av de stolpar som man ser till att svetsa fast inne i verkstaden. Numera sker arbetet av en maskin, alltså.

På bild vd:n med några av de stolpar som man ser till att svetsa fast inne i verkstaden. Numera sker arbetet av en maskin, alltså. Foto: Joel Winqvist

Företaget har en lång historia i kommunen. Redan 1893 såg bolaget dåtidens ljus. I alla tider har man i verkstaden tillverkat produkter åt andra företag. Kopplingarna till Höganäs AB är tydliga; bolaget startade Höganäs Verkstad en gång i tiden och äger i dag 4,9 procent av bolaget. Affärerna med Höganäsbolaget omfattar i dag ungefär halva Höganäs Verkstads omsättning.

– De är vår största kund, menar vd:n.

De här jobben var på väg att försvinna till Polen. Vi höll på att tappa kunden

En annan kund är AB Blinkfyrar, som Höganäsföretaget från 2013 för hand svetsade ihop stolpar åt. Stolparna används till Blinkfyrars vägmärken som bland annat kan ses vid några av de stora vägarna. Men kring 2015 riskerade Höganäs Verkstad att tappa kunden, efter att Blinkfyrar flaggat för att istället skriva avtal med ett polskt företag, då arbetskraften i Polen är fem gånger så billig som i Sverige.

– De här jobben var på väg att försvinna till Polen. Vi höll på att tappa kunden, säger han och menar att Höganäs Verkstad inte haft en chans att behålla kunden om man fortsatt som man gjort tidigare med svetsning för hand.

Då tvingades man kika på nya lösningar. Och det är här Roberta kommer in i bilden. Man lyckades hitta en robot som kunde utföra samma arbete som gjorts tidigare, men på betydligt kortare tid. Roboten köptes in för flera miljoner kronor och visade sig vara en rejäl investering. Man lyckades behålla kunden.

– Hos oss har det räddat arbetstillfällen och räddat kvar produkter som annars hade försvunnit. Utan tvekan, säger han.

Här ses den röda maskinen, som fått namnet Roberta, i arbete.

Här ses den röda maskinen, som fått namnet Roberta, i arbete. Foto: Joel Winqvist

Och inte nog med det; för omkring ett år sedan kom man i kontakt med ett annat företag, Scanmast, vars leverantör var på väg att stänga i Sverige för att flytta till Polen.

– Men de ville gärna behålla produktionen i Sverige om det gick, förklarar Höganäsvd:n.

Tack vare att Höganäs Verkstad satsat på sin flitiga robot hade man kapacitet till betydligt mer arbete och kunde signa Scanmast som ytterligare en kund.

Satsningen på roboten har sammantaget lett till sex-sju arbetstillfällen och en ökad omsättning om cirka 15 miljoner om året, berättar Dag Richardsson.

Men nya kunder ger nya förutsättningar. Tillsammans är de båda avtalen, med Blinkfyrar och Scanmast, så stora att en robot inte räcker till.

– Därför har vi beställt en robot till, berättar han.

Med den på plats kommer man dock ånyo att ha kapacitet för att utföra än mer arbete.

Vi har skapat oss möjligheten att gå mot 100 miljoner redan 2019

Hur löser ni det?

– Ja, vi får hitta en tredje kund, är vd:ns enkla svar.

– Jag träffade en potentiell kund så sent som igår, säger han och berättar även att företaget förvärvat en Landskronaverkstad, samt startat upp ny verkstad i Dalby, den senaste tiden.

Dag Richardsson känner sig en smula fartblind. De senaste affärerna är stora var för sig. Fjolårets omsättning på 63 miljoner kan bli betydligt mer redan nästa år, tror han.

– Vi har skapat oss möjligheten att gå mot 100 miljoner redan 2019, resonerar han och lägger till:

– Om konjunkturen är snäll mot oss och det håller i sig.

Med sina cirka 75 anställda får arbetsgivaren ses som en av de största i Höganäs.

I juni kommer den nya roboten på plats.

– Hon ska få namnet Svetslana, säger Dag Richardsson. Och flinar.

Publicerad 09 April 2018 08:00