Akutboende för ensamkommande löst

Ingen lösning på längre sikt: ”Det handlar om politisk ovilja”

HÖGANÄS.

Från början rörde det sig om 21 ensamkommande som riskerade att bli hemlösa. 13 av dem har fått flytta in till så kallade ideella familjer som öppnat upp sina hem. Nu är boendet för de resterande åtta också löst, i alla fall fram till skolavslutningen.

Av
Maja Bergqvist

– Vi är oerhört lättade att det löst sig fram till den 15 juni. Men efter det vet vi inget. Vi måste vara proaktiva och hitta en vettig lösning, säger Ulla Bohlin som är volontär i nätverket Välkommen till Kullabygden.

Lokaltidningen har skrivit om de ensamkommandes situationen i en tidigare artikel.

Tillsammans har Röda Korset, Rädda barnen, Kullapastoratet som är en del av Svenska kyrkan och nätverket Välkommen till Kullabygden hittat en lösning. Fyra rum, som tidigare verkat som HVB-boende, hyrs ut till ungdomarna. Rädda Barnen står för finansieringen.

– Vi gör detta av humanitära skäl. Det känns förfärligt att veta att det finns ungdomar som inte vet var de ska ta vägen om natten, säger Ulla Bohlin.

Det är inte helt bekymmersfritt att som ideell familj öppna upp sitt hem. Ulla Bohlin säger att det är psykiskt påfrestade att vara inne i en asylprocess, inte bara för den som söker asyl utan även för värdfamiljen:

Hela situationen är osäker och otrygg. Ingen vet ju om de får stanna eller ej

– Hela situationen är osäker och otrygg. Ingen vet ju om de får stanna eller ej.

Ungdomarna har kommit olika långt i sin asylprocess. Ulla Bohlin har inga förhoppningar om att en lösning på boendefrågan ska påverka deras asylprocess. Hon säger att det är Migrationsverkets beslut.

– Vi vill bara att de här ungdomarna ska få ett värdigt och rimligt bemötande, oavsett om de får stanna eller ej.

Ulla Bohlin säger att det också medför en extra kostnad att ha en extra person boende hos sig och att det därför borde utgå en ersättning från kommunen.

Ingemar Narheim, som är tillförordnad ordförande i socialnämnden, har i en intervju med Helsingborgs Dagblad sagt att det inte är kommunens ansvar att bidra med pengar till stödfamiljer. Inte heller att det är deras ansvar att ordna boende till de asylsökande. Han säger att kommunen enbart valt att följa Migrationsverkets riktlinjer.

– Det handlar om politisk ovilja. Det finns kommuner där de valt att satsa pengar på de ensamkommandes boende, för att de tagit ett politiskt beslut om det. Migrationsverkets riktlinjer är tolkningsbara, säger Ulla Bohlin.

Ulla Bohlin är orolig över att om ungdomarna tackar jag till migrationsverkets anläggningsboende i norra Sverige, finns det en stor risk att de inte kommer att fullfölja sin skolgång. Hon säger att det också ökar risken för att de utvisas.

– Här i Höganäs har ungdomarna i alla fall fått löfte om att få gå i skolan, säger Ulla Bohlin.

För den som vill veta mer eller vill stödja nätverket Välkommen till Kullabygden kan ta kontakt med Ulla Bohlin via mail: ulla.bohlin@gmail.com

Publicerad 12 April 2018 15:15

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag