Ett steg närmare för gårdsförsäljning av vin

Majoritet i socialutskottet positiva

SKÅNE/HÖGANÄS.

En majoritet av ledamöterna i Riksdagens socialutskott är positiva till att gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige ska tillåtas. Nu ska frågan vidare till Riksdagen.

Av
Ida Asplund Ådahl / Lotta Venhagen

– Det här är självklart ett oerhört glädjande besked från socialutskottet, vi är försiktigt positiva, säger Carl-Magnus Hedin på Vingården Villa Mathilda.

Riksdagens socialutskott har idag röstat för ett tillkännagivande om att gårdsförsäljning ska tillåtas i Sverige. Det under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol upprätthålls.

Carl-Magnus Hedin driver Kullabygdens äldsta vingård Villa Mathilda med sin fru Marie-Louise, de har i många år kämpat för att gårdsförsäljning ska vara tillåtet.

– Sverige är det enda land inom EU som inte får sälja på egna gårdar. Det här är framförallt en landsbygdsfråga. Det är svårt att få lönsamhet utan att ha gårdsförsäljning. Hade det tillåtits hade vi kunnat utöka, fler arbetstillfällen hade skapats och det hade gått att köpa närodlat vin istället.

Att gårdsförsäljning skulle påverka Systembolagets detaljhandelsmonopol är ingen risk menar han.

– Folkhälsan är inte i fara på grund av det här. Finland är ett gott exempel på hur en liberalisering har kunnat genomföras utan att EU har reagerat.

Victor Dahl som driver Kullahalvöns vingård ser också positivt på beskedet.

– Det här är en socialfråga och det är bra att socialutskottet anser att det går att kombinera gårdsförsäljning med en ansvarsfull alkoholpolitik. Det är dessutom positivt för en levande landsbygd, med gårdsförsäljning skulle fler våga satsa.

– Detta är en seger för vingårdarna på Kullahalvön och för skåningarna. Äter man en middag eller deltar i en vinprovning är det ganska naturligt att man har friheten att köpa med sig en flaska vin hem också, säger Tina Acketoft (L) riksdagsledamot från Höganäs som drivit frågan om gårdsförsäljning under en lång tid, i ett pressmeddelande.

Gårdsförsäljningsfrågan kommer nu att gå vidare till Riksdagen för beslut den 26 april.

Publicerad 12 April 2018 14:11

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag