"Det skulle alltid vara hela Sveriges sommarstuga"

Flickorna Lundgren varvar traditioner med modern utveckling

SKÄRET

. I 80 år har Flickorna Lundgren servat gäster med kaffe, saft och vaniljhjärtan. Men det gäller att hålla en balans mellan tradition och utveckling för att kunna driva verksamheten framåt menar ägaren Mats Fejne.

Av
Lotta Venhagen

Den 1 maj firar det anrika caféet 80 år, samma dag för 30 år sedan tog Mats Fejne över verksamheten från sin mor och mostrar, så året bjuder på dubbelt jubileum. Någon självklarhet att ta över familjeföretaget, som startades av Mats morfar Alexander Lundgren, var det inte minns Mats.

– Jag levde ett hetsigt liv i Stockholm där jag jobbade med stora datorprojekt och var ute och reste i Europa stora delar av veckorna. Men när min moster Marta blev sjukare och sjukare så sa hon en dag "vad ska hända med Flickorna" och då sa jag att jag får ta över det.

Sagt och gjort. 30 år senare har kaffestugan utvecklats och har numera både cateringverksamhet och ett kök som serverar lättare mat. Att följa med i utvecklingen är ett måste för att överleva menar Mats.

– Trenderna ändrar sig. När jag tog över så var det fortfarande nästan så att alla gäster kom mellan klockan 14-16. Bussbolagen fanns kvar med bussresor, det är något som är överlevt nu. För att fortgå var vi tvungna att expandera, det har ju gjort att vi har blivit en helt annan spelare som sysselsätter många andra småföretag i bygden.

– Och alla ungdomar som får sina första jobb här och lär sig hur det är att jobba rejält, flikar Mats fru Ann-Lie in, som varit med och drivit Flickorna sedan 2011.

Mats Fejne visar upp de gamla kopparkannorna som gjort sitt och numera är utställningsobjekt.

Mats Fejne visar upp de gamla kopparkannorna som gjort sitt och numera är utställningsobjekt. Foto: Lotta Venhagen

För att uppmärksamma jubileet ska en bok ges ut som är en blandning av Mats anekdoter, mat- och kakrecept och presentation av lokala leverantörer. Titeln Skäret 365 ska visa på att det inte längre bara är en sommarservering utan att ett arbete som pågår året runt.

– Det är så roligt för folk brukar fråga vad vi gör på vintern, då gör ni ingenting va, säger Ann-Lie och ler. Men Mats håller på med alla förberedelser och jag har hand om all personal med ansökningar och intervjuer och det är en massa tankar och idéer som ska stötas och blötas.

Så var det det här med kungen och de berömda vaniljhjärtana. En stor del av Flickorna Lundgrens historia baseras på att Kung Gustav VI Adolf, som var en trogen gäst genom åren,gärna tog med gäster från Sofiero slott till kaffestugan för att äta ett vaniljhjärta eller två. Något som Mats tycker blivit lite uttjatat genom åren.

– För fem sex år sedan sa jag nu kapar vi allt med kungen, vi struntar i det.

– Men det är fortfarande många gäster som frågar var satt han och vilken kaka åt han så det är inte borta ur folks minne och det är många äldre som berättar om det för sina barnbarn, säger Ann-Lie.

– Det är en del av historien helt enkelt, konstaterar Mats.

Ann-Lie Fejne bevarar textil- och vävningstraditionerna på Skäret. Här väver hon nya förkläden inför säsongen.

Ann-Lie Fejne bevarar textil- och vävningstraditionerna på Skäret. Här väver hon nya förkläden inför säsongen. Foto: Lotta Venhagen

När får vi se en kunglighet här igen då?

– Det vette sjutton. Jag vet att kungen inte är så glad för kakor och när man gav bort hela Sofiero i samband med att gamle kungen dog klippte man alla band hit, säger Mats.

– Vi har så många kända gäster här varje sommar; partiledare, ambassadörer, popstjärnor men vi gör aldrig någon stor sak av det. De får lov att vara här inkognito, sitta och gunga på sin stol och bara njuta av det. Det viktiga är att alla känner sig som gäster. Det är som din morfar Alexander sa när flickorna fick lov att ta över det och ha det som kafé – att det alltid skulle vara hela Sveriges sommarstuga, säger Ann-Lie.

Jubileum

Flickorna Lundgrens 80-års jubileum firas den 1 maj kl 11-16 då Höganäskören Joyvoice finns på plats. Under sommaren blir det sedan fler arrangemang.

Publicerad 16 April 2018 12:54

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag