DHR anklagar politiker för bojkott

Ordförande: "Det är skrämmande att man behandlar folk så här"

HÖGANÄS.

När DHR Höganäs bjöd in till ett offentligt möte för att testa framkomligheten vid strövområdet Ärtan och Bönan bjöds kommunstyrelsens elva ledamöter in speciellt. Bara en dök upp och DHR menar att politikerna bojkottade mötet.

Av
Lotta Venhagen

Frågan om framkomligheten vid Ärtan och Bönans strövområde har drivits av DHR:s Höganäsavdelning sedan stigarna fick en beläggning av träflis i juni förra året, vilket gör det omöjligt att ta sig fram med till exempel rullstolar och rullatorer enligt organisationen. DHR föreslår att det läggs stenmjöl på stigarna istället. I början av april skickade DHR ut en inbjudan där de bjöd in medlemmar, assistenter och kommunstyrelsens ledamöter till en träff där bristen på framkomlighet skulle demonstreras, men bara en politiker kom på mötet.

– Vi är en ideell förening med medlemmar som har funktionsnedsättningar. Det är skrämmande att man behandlar folk så här. Man kan ha förhinder men då meddelar man det, säger Bengt Silfverstrand, ordförande i DHR Höganäsavdelning som hävdar att politikerna bojkottat mötet.

– Peter Schölander kallade till ett extramöte två timmar efter att de tagit emot för inbjudan, det har vi kontrollerat genom inkommande post. Detta sammanträde var inte planerat sedan tidigare och det är allvarligt att de manipulerar på det här sättet.

Bengt Silfverstrand menar att beslutsfattarna måste vara på plats för att kunna förstå problemet med framkomligheten i området.

– Vi kommer att ge dem en ny chans att dyka upp i grupp eller enskilt.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) säger att det inte handlar om någon bojkott.

– Vi hade ett möte med planutskottet om Höganäs hamn, vilket är en viktigt framtidsfråga för Höganäs, just den tiden. Bara för att en kallelse går ut en viss tid betyder det inte att det bestämts just då. Hade Bengt bara hört av sig och frågat när kan ni komma så hade vi kommit ut.

Helen Liljefors och Anne-Marie Wallin var på plats för att demonstrera hur svårt det är att ta sig fram på stigarna vid strövområdet Ärtan och Bönan.

Helen Liljefors och Anne-Marie Wallin var på plats för att demonstrera hur svårt det är att ta sig fram på stigarna vid strövområdet Ärtan och Bönan. Foto: Privat

Lennart Nilsson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, var på plats och han bekräftar att träfliset ställer till problem.

– Det är alltid nyttigt att vara ute och se det på plats. Det har gått ett knappt år och det har packat sig och man har tänkt att det ser bra ut, men det är som ett tärränglopp för dem att gå där. Det är inte framkomligt för rullstolar och rullatorer, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det finns en portion av prestige i frågan. Att lägga stenmjöl hade varit det bästa av världar men det hade varit en enkelt match att göra det hyfsat tillgängligt genom att putta ut det (fliset reds. anm.) till sidorna.

Publicerad 19 April 2018 13:11

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag