Fyra generationer i rökens tjänst

Fiskrökeri har engagerat familjen Itzigehl sedan 1930-talet

HÖGANÄS.

I fyra generationer har konsten att röka fisk engagerat familjen Itzigehl. I år firar de 25 år i lokalerna som bröderna Christoffer och Tobias byggt upp från grunden.

Av
Lotta Venhagen

Ett moln av ånga väller upp när Christoffer Itzigehl häller av de nykokta havskräftorna. I rummet bredvid står brorsan Tobias och kryddar rad efter rad med laxsidor som ska rökas under dagen. Tillsammans har de drivit Mölles Fiskrökeri & Höganäs Fiskaffär på outletområdet i Höganäs sedan 1993. Men allting började i Tyskland på 30-talet när deras farfar Ernst, som var yrkesfiskare, började röka fisk och sälja den via postorder.

Hans son, Horst, fick lära sig att röka fisk från barnsben och tog kunskapen med sig när han flydde till Sverige och så småningom hamnade i Mölle.

– Min far hade ett provisoriskt rökeri med tre små ugnar på en byggtomt utanför Mölle där han rökte fisk som sedan såldes i en kiosk i hamnen. Tobias och jag har växt upp i den kiosken och rökeriet. Vi har legat på mage i hamnen och fiskat krabbor många gånger, minns Christoffer som under deras jubileumshelg kommer att hålla föredrag om familjeföretagets historia. Då kommer besökarna även få chans att ta en titt in bakom kulisserna, i själva rökeriet.

Christoffer och Tobias laddar en av fem ugnar med laxsidor. Fisken röks på gammaldags vis med levande eld.

Christoffer och Tobias laddar en av fem ugnar med laxsidor. Fisken röks på gammaldags vis med levande eld. Foto: Lotta Venhagen

Att ta över familjeföretaget var ingen självklarhet för varken Christoffer, som har bakgrund som yrkesmilitär och senare butikschef, eller Tobias som är möbelsnickare i grunden. Men när de valde att satsa gjorde de det ordentligt och bestämde sig för att göra det till en helårsverksamhet och flytta in rökeriet till Höganäs. Och här kommer familjetraditionen att fortsätta även i framtiden enligt Christoffer.

– Det kommer att gå vidare i familjen, om ett par år kommer min dotter Anna ta över min del, det tar på kroppen att jobba med det här.

Fotnot: Fiskrökeriet firar sitt jubileum den 11-12 maj. För mer information gå in på www.mollefiskrokeri.se

Publicerad 27 April 2018 10:29