Nytt förbund ska ge röst åt ungdomarna

HÖGANÄS.

Att få fler vuxna att lyssna och ge ungdomar en chans att få vara med att bestämma. Det är ambitionen när Rädda Barnen i Höganäs har startat ett ungdomsförbund.

Av
Lotta Venhagen

Ella Bergman och Geetali Eriksson är ordförande respektiver sekreterare i ungdomsförbundet som drog i gång vid årsskiftet och som nu hoppas växa. De går båda i sjuan på Nyhamnsskolan och har en tydlig bild av vad de vill uppnå med ungdomsförbundet;

– De i kommunen lyssnar inte så mycket på barn, nu har vi en chans att tala om vad vi tycker, säger Ella Bergman.

I dag går samtliga medlemmar på Nyhamnsskolan men förbundet håller på att sprida information och vill ha medlemmar från hela kommunen.

– Vi hoppas att fler skolor kommer med och att barn och ungdomar hjälps åt att förändra det som inte är bra så att det händer något, säger ordförande.

– Ju fler vi är desto roligare blir det och ju mer makt får vi. Det skulle behövas en tonårspolitiker i kommunen som vet mer om vad barn vill, säger Geetali Eriksson.

Ungdomsförbundet ska också finnas för de barn som vill träffas och umgås eller bara ha någon att prata med förklarar hon;

– Det finns många barn som är mobbade eller kränkta som kanske är rädda för att prata med sina föräldrar.

Annelie Hennigor är kommunikatör i Rädda Barnen Kullabygden och mentor åt ungdomsförbundet;

– Det behövs aktiviteter där barnen kan prata om allt möjligt och få en chans att vara delaktiga i politiken. Vi arbetar mycket utifrån barnkonventionen och vilka rättigheter barn har.

Visste du att...

Ungdomsförbundet är öppet för alla barn och ungdomar upp till 25 år och kommer under sommaren arrangera en rad aktiviteter. De finns på Facebook "Rädda Barnen Kullabygden" samt på Instagram och Snapchat som "rbkullabygden"

Publicerad 14 May 2018 00:00