Löparduo ska ge friidrotten en nystart

LERBERGET.

Det är två inbitna löpare som tar över ordförandeskap och huvudtränarrollen när Höganäs Friidrottsförening gör en nysatsning. 200 medlemmar och ett eget löparrangemang är två av visionerna duon har.

Av
Lotta Venhagen

Kjell Selander är nybliven ordförande i klubben. Till vardags bor han i Göteborg där han bland annat sitter med i styrelsen för elitklubben Sävedalens AIK. Att sköta ordförandeskapet i en klubb i Höganäs när han bor i Göteborg ser han inte som ett problem.

– Jag är mycket i Kullabygden och tränar gärna på friidrottsarenan i Lerberget. Klubben har en ung styrelse vilket är bra, de är "doers" och det gillar jag. Jag kommer att hjälpa till mycket med det administrativa och ha en övergripande roll, men även delta och närvara på plats.

Kommunens satsning på friskvård var en anledning till att han tackade ja när frågan om han ville ta över ordförandeposten kom på tal.

– Jag hörde mig för noggrant innan jag tackade ja. Det finns en positiv inställning till att röra sig i Höganäs och det är en enastående kreativ kommun.

Engagemanget för hälsa och idrott är något han delar med Sven Lindeberg som tagit över som huvudtränare. Han är aktiv i Helsingborgsklubben IS Göta, tränare för Bjäre Runners samt engagerad i ett antal löparrangemang i nordvästra Skåne.

– Folkhälsan är en av de viktigaste frågorna i dag. I dag har vi ingen som är över 20 som är aktiv i föreningen, säger den nyrekryterade tränaren.

Det vill duon ändra på som planerar för träningsgrupper även för vuxna liksom att få fler föräldrar engagerade i träningen. Dessutom ska det finns en bredd på träningen. I dagsläget finns det möjlighet att träna samtliga grenar utom stav på anläggningen.

– Sportsligt hade vi gärna sett att vi inom tio år har en landslagsrepresentant från klubben, säger Kjell Selander.

– Samtidigt vill vi jobba för de som inte vill elitsatsa men fortfarande vill kunna träna för att det är roligt och det är en utmaning för det krävs många ledare för att kunna ha hela bredden. Men vi tror att de ledarna finns där ute, det handlar om att lägga det på en nivå så att folk känner det här klarar vi av, menar Sven Lindeberg.

Sven Lindeberg och Kjell Selander tycker att Kullabygden är löpmöjligheternas eldorado och har många planer för friidrottsföreningen framöver.

Sven Lindeberg och Kjell Selander tycker att Kullabygden är löpmöjligheternas eldorado och har många planer för friidrottsföreningen framöver. Foto: Lotta Venhagen

Visioner råder det inte brist på hos de nytillträdda. Ett samarbete med IS Göta och även gästspel av landslagstränarna Mats Erixon och Per Skoog är planerat, liksom att öka antalet medlemmar från 130 till 200 det närmaste året. I början av augusti arrangerar klubben en friidrottsskola för barn från sju år och den 11 augusti blir det en familjedag med tävlingar. Dessutom finns det planer på att arrangera ett lopp med start och mål på friidrottsanläggningen.

Just löpningen menar Sven Lindeberg är något klubben vill fokusera mer på.

– En utmaning som Svenska Friidrottsförbundet misslyckats med är att få löpare att förstå att löpning är friidrott. Drygt en miljon springer något slags lopp i Sverige varje år kan man få en del av dem att ansluta till föreningar är mycket vunnet.

Läs mer

På www.hoganasfriidrott.se finns mer information om klubben och kommande arrangemang.

Publicerad 15 May 2018 00:00