Ingen rusning efter street food-platser

Kommunens näringslivsutvecklare: "Vi tror och vet att det finns en efterfrågan"

HÖGANÄS.

Förra sommaren regnade bort och intresset för kommunens street food-platser var lågt. Men efterfrågan finns menar kommunen och ambitionen är att fortsätta med projektet kommande säsonger.

Av
Lotta Venhagen

Säsongen för street food-platserna drog i gång 1 maj. Hittills har kommunen fått in två ansökningar som båda godkänts.

– En ansökte redan innan säsongen drog igång och vi såg ingen hinder för att han började tidigare.Vi hoppas att det kommer fler ansökningar under sommaren, vi tror och vet att det finns en efterfrågan av det här, säger Johan Bringle, näringslivsutvecklare på Höganäs kommun.

Den som ansökte tidigt var Alaa Eddin Alrihawi, som sedan i januari säljer falafel och sallader från "Allans tuk tuk" på kyrkplatsen i centrala Höganäs.

– Idén att sälja falafel var min frus och hon har hjälpt mig så mycket, först var jag tveksam, men jag sa att vi provar, förklarar Alaa medan han förbereder och fyller på med tillbehör inför dagens försäljning.

Att skaffa en foodtruck var inte hans plan från början. Istället sökte han jobb inom restaurangbranschen, men efter två års letande fick han tänka om.

– Det fanns jobb med att diska och städa, men jag ville jobba med vad jag tycker om, berättar Alaa, som i sitt hemland Syrien drev ett frukt- och smoothiestånd.

Den klarröda tuk tuken hittade han via Blocket och bestämde sig för att satsa.

– Det var svårt att börja i januari, men det är bättre att jobba än att sitta och vänta på sommaren.

Projektet med platser för food trucks drog igång våren 2017, då var det bara en som anmälde intresse och blev godkänd . Efter den 30 september i år ska en utvärdering göras, men trots det hittills svala intresset från näringsidkare är det ingen risk att platserna tas bort.

– Vi har ju nio platser redo för detta. Tanken är att vi ska utvärdera det och se hur vi kan göra det ännu bättre, säger Johan Bringle.

I projektet har nio platser på sju olika ställen i kommunen förberetts utifrån var det finns förutsättningar att ställa en food truck samt vart det rör sig mycket folk och vart de finns en efterfrågan. Förutom en tillfällig plats under byggnationen i Mölle hamn som framöver kan bli permanent, finns det inte några planer på att förbereda fler platser till nästa säsong.

– Det är något vi får ta med i utvärderingen, men om intresset inte blir större än nu så finns det ingen anledning att utöka, säger Johan Bringle.

Den som får sin ansökan godkänd och bokar plats måste också vara beredd på att stå på flera platser under säsongen, det är alltså inte tal om att man bokar en och samma plats hela sommaren.

– Vi vill ha ett flöde i försäljningen, det ska vara en ambulerande försäljning och därför kan man inte vara mer en tre dagar i veckan på samma plats.

Street food-platser

På följande platser finns möjlighet att ställa en food truck:

Farhultsbadens badplats

Margretebergs badplats

Kvickbadet – 2 platser

Kyrkplatsen – 2 platser

Busstorget

Sundstorget

Höganäs Outlet vid gruvhålet

Publicerad 17 May 2018 10:15