Möbeljätten inspirerade elevernas design

HÖGANÄS.

En kudde i form av en munk för att kunna ligger ner med hörlurar på, en frukost- och laptopbricka, kondomförvaring och en hängande tvättkorg. När elever på Bruksskolan och Lerbergsskolan lät sig inspireras av Ikea blev resultatet en rad olika föremål som förenklar i vardagen. Nu finns de att beskåda på Höganäs museum.

Av
Lotta Venhagen

Det var efter att Maria Wåhlin, slöjdlärare på Lerbergsskolan, tog kontakt med Ikea som projektet kom i rullning. Ett inspirationsbesök på huvudkontoret i Älmhult genomfördes under hösten.

– Jag ville ge eleverna en chans att se vilka möjligheter det finns i yrkeslivet utifrån slöjden och jag vill rikta ett stort tack till Ikea som tog emot oss, säger Maria Wåhlin som är nätverksledare för slöjdlärarna i Höganäs kommun.

Årets projekt genomfördes tack vare pengar från ”skapande skola”. Förhoppningen är att samarbetet med Ikea ska fortsätta.

– Jag har sökt pengar för mina elever nästa år också. Det har verkligen varit ett jättelyckat projekt, fortsätter slöjdläraren.

Maria Wåhlin, slöjdlärare på Lerbergsskolan, är initiativtagare till samarbetet med Ikea, här tillsammans med eleverna Louise Bergstrand, David Engström och William Söderberg under utställningen av elevernas designprojekt. Foto: Lotta Venhagen

Maria Wåhlin, slöjdlärare på Lerbergsskolan, är initiativtagare till samarbetet med Ikea, här tillsammans med eleverna Louise Bergstrand, David Engström och William Söderberg under utställningen av elevernas designprojekt. Foto: Lotta Venhagen

Med sig från sitt besök på Ikea fick eleverna ett uppdrag; ”Vad vill du förbättra i din vardag?” Under vårterminen har sedan eleverna i årskurs 9 på Bruksskolan respektive Lerbergsskolan fått arbeta med att designa och tillverka sina föremål utifrån den frågeställningen. De olika föremålen visas nu upp i en utställning på Höganäs museum.

– Det är roligt att det blev en utställning, det skapar en nivå till och gör det på riktigt.

En hel del av de utställda föremålen löser olika förvaringsproblem och tekniken har också en framträdande roll hos flera av dem. Några som kombinerat de två faktorerna är William Söderberg och Hampus Kinn på Lerbergsskolan som skapat minibyrån ”Ruter”. En retroinspirerad byrå i teak och furu med kombinerat ljus och trådlös laddning för mobiltelefoner och surfplattor.

– Vi har jobbat hårt med den här och provat många olika trätyper, vi vill att den ska vara snygg att ha framme, säger Hampus Kinn som främst jobbat med träet medan William Söderberg tagit hand om elektroniken och problemlösning.

– Slöjd är ett av favoritämnena och det är kul att få göra något praktiskt, förklarar han.

Mercedes Malmberg har skapat en skidväska i tyg med separat väska för pjäxor. Även hon tycker att samarbetet med möbeljätten har varit lyckat.

– Det har varit utvecklande att tänka till över vad man behöver och vad man vill förbättra.

Mercedes Malmberg valde att designa en skidväska med en separat väska för pjäxor.

Mercedes Malmberg valde att designa en skidväska med en separat väska för pjäxor. Foto: Lotta Venhagen

Missa inte

Utställningen Skolslöjd finns att beskåda på Höganäs Museum fram till och med den 24 juni.

Publicerad 31 May 2018 08:33

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag