Kommunen skapar nya mötesplatser för unga

Torget i Östra Lerberget får modern uppdatering

LERBERGET.

När torget vid Lerbergsskolan får en välbehövd uppfräschning har elever fått chans att vara med och tycka till – och ge modern teknik en framträdande roll.

Av
Lotta Venhagen

Projektet med att renovera upp torget i Östra Lerberget är i sitt slutskede. Träd har planterats om och höjds upp, dåliga träd har tagits bort. Markstenen har lagts om, en studsmatta har kommit på plats liksom ny belysning som kommer att lysa i olika färger och mönster. När Lokaltidningen är på plats håller linjerna till en stor lila labyrint som ska sträcka sig över hela torgytan att dras upp och fästas på plats.

Anton Persson ser till att labyrintens linjer kommer på plats på torget.

Anton Persson ser till att labyrintens linjer kommer på plats på torget. Foto: Lotta Venhagen

– Vår vision var ett trevligt torg där folk vill vara med fokus på barn och skolan. Labyrinten var en fråga som eleverna lyfte, liksom de här borden som har en hel skiva istället för brädor vilket kan vara svårt om man ska sitta och göra skolarbete, säger Viktoria Enoksson, landskapsarkitekt på kommunen.

Under hösten har elever på skolan samt i förskolan fått chans att tycka till om torgytan och komma med förslag på vad de ville ha där. Det blir en rejäl uppdatering för torget och flera tekniska element kommer att finnas på plats när arbetet är klart.

– Vi har installerat en musikbox, liknande den som vi har vid skateparken, som de kan koppla upp sig emot med hjälp av bluetooth och lyssna på musik genom ett antal högtalare. Sedan är här en wifi-antenn och så ska det komma bänkar med usb-uttag där man kan ladda sin mobil, säger Magnus Svederberg, parkingenjör och tillägger;

– Vi får se om de fungerar, det är så pass nytt på marknaden, skulle det inte fungera kommer vi inte sätta dit nya, då kanske vi får testa trådlös laddning.

Kimmi Britz-Blomkvist, Isak Sjöstrand, Ida Hugander och Cecilia Bergman går alla i årskurs 8 på Lerbergsskolan. De tycker att torget blivit finare och sitter där oftare nu.

Kimmi Britz-Blomkvist, Isak Sjöstrand, Ida Hugander och Cecilia Bergman går alla i årskurs 8 på Lerbergsskolan. De tycker att torget blivit finare och sitter där oftare nu. Foto: Lotta Venhagen

Renoveringen är välbehövlig menar han och en del i kommunens satsning att skapa fler offentliga mötesplatser där folk vill vistas.

– Om man tänker på hur torget såg ut innan så var det inte så lockande att sätta sig här. Vi försöker göra så att folk vill vistas och stanna kvar i miljöerna.

Även mellan Tornlyckeskolan och Kullagymnasiet, längs med cykelstråket, håller en mötesplats på att skapas. Här ska en läktare byggas, samt en scen med pergola och en rund multiarena som vintertid ska kunna fyllas med vatten och därmed skapa en rund isrink. Även här ska det gå att lyssna på musik.

På området mellan Tornlyckeskolan och Kullagymnasiet håller ännu en mötesplats för unga att växa fram. Här ska en läktare och scen byggas upp, liksom en rund multiarena.

På området mellan Tornlyckeskolan och Kullagymnasiet håller ännu en mötesplats för unga att växa fram. Här ska en läktare och scen byggas upp, liksom en rund multiarena. Foto: Lotta Venhagen

Både denna yta och torget i Östra Lerberget beräknas stå klara någon gång under sommaren.

Publicerad 06 June 2018 00:00

Lokaltidningen Höganäss nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag