Sommarfest ska lyfta Höganäs som besöksmål

HÖGANÄS.

Den 30 juni fylls hamnområdet av artister, aktiviteter och lokala mat- och dryckesproducenter. Mat- och sommarfesten ska lyfta fram Höganäs som besöksmål och målet är att den ska bli ett av de största publika matarrangemangen i Skåne inom några år.

Av
Lotta Venhagen

– Dels handlar det om att göra något roligt för Höganäsarna som många kan ta del av, dels vill vi trycka på allt unikt som finns i kommunen med mat och vin för det är kärnan i framtidens besöksnäring, svarar kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander på frågan om hur tanken på en sommarfest kom till.

Anneli Sjöborg, kultur- och fritidschef, som leder projektet tillsammans med näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron, är inne på samma spår.

– Det finns gott om sommarfester och hamnfestivaler i Skåne, men vi har en unik profil när det gäller maten. Hela Kullabygden är ett stort skafferi och det vill vi lyfta fram. Mat- och sommarfesten ska bli en anledning att resa hit.

Även musiken har en stor del i arrangemanget. Sedan tidigare är det klart att Wiktoria och Loreen liksom det lokala bandet Chills och DJ Elena a.k.a Shake spelar under festen. Ytterligare en stor programpunkt är bokad kl 22.30 på kvällen, men vem eller vilka artister det är vill inte Anneli Sjöborg avslöja.

– Det får vi inte lov att marknadsföra ännu, men jag tror att vi med våra artistval når alla musiksmaker i Höganäs. Vi har tagit något lokalt band och sedan har vi tagit artister som vi fått önskemål om från invånarna – som Loreen och Wiktoria.

Ett stort mattält ska sättas upp på hamnområdet, utöver matmarknaden "Smaka på Kullabygden" och musikprogrammet under dagen och kvällen kommer även ett aktivitetesområde att skapas där besökare kan testa på allt från rodd, basket och att meta krabbor till bumpersoccer, klättring och att besöka fartyget Valkyrien och Zivan med mera. Målet är att evenemanget ska bli återkommande och publikmässigt vara bland de största matarrangemangen i Skåne inom några år.

– Man måste börja växa någonstans och vi tror att det här kommer att bli väl mottaget, säger Anneli Sjöborg.

Missa inte

Mat- och sommarfesten i Höganäs hamnområde den 30 juni klockan 12-24. Det är fri entré till området. För hela programmet besök www.hoganas.se

Publicerad 13 June 2018 00:00