Specialcyklar till LSS- och äldreboenden.

Stiftelsen Gripen satsar på specialcyklar till LSS- och äldreboenden. Foto: Pressbild

Miljonsatsning på specialcyklar till äldreboenden

HÖGANÄS.

Stiftelsen Gripen gör sin största enskilda satsning någonsin och köper in specialcyklar till LSS- och äldreboenden i fem kommuner.

Av
Martin Wingren/Lotta Venhagen

Satsningen omfattar cirka 50 boenden och 40 elcyklar, i de fem kommunerna Ängelholm, Båstad, Höganäs, Åstorp och Örkelljunga. Det handlar om specialanpassade eldrivna par och tvillingcyklar och projektet kallas "Alla har rätt till vind i håret". Satsningen omfattar totalt tre miljoner kronor, den största enskilda för Stiftelsen Gripen.

– Tidigare var det taket i Hembygdsparken i Ängelholm där vi bidrog med två miljoner kronor, till det här rör det sig om tre miljoner, säger Mats Nilsson som är stiftelsens vd.

Han hoppas att cyklarna ska skänka glädje åt de boende.

– Det handlar om äldre som har svårt att komma ut, att de ska ha möjlighet till det, men även på LSS-boenden. Vi ville göra något för den generation som varit med och byggt upp, säger Mats Nilsson och fortsätter:

– Vi såg glädjen hos de boende när de fick prova cyklarna.

I Höganäs kommun kommer det att finnas sammanlagt tio cyklar, sex stycken levereras till äldreboenden; Ljunghaga, Nyhamnsgården, Väsbyhemmet, Vikhaga, Revalyckan och Sälgen. Två ska till Daglig verksamhet på Smältaregatan och två till LSS-boendet på Fågelsångsgatan.

Parcykeln är en cykel för två personer där man sitter bredvid varandra och en sköter styrning och bromsning. Tvillingcykeln är en cykel där två personer sitter fram och får skjuts av exempelvis anhörig eller vårdare.

Publicerad 14 June 2018 09:40