"Kommer sakna köttbullar och kanelbullar"

Utbytesstudenten Amicie lämnar Nyhamsläge efter ett år

NYHAMNSLÄGE/MÖLLE.

Den ena är påväg att avsluta sitt äventyr, den andra ska precis börja sitt. Amicie de Foresta och Tuva Jerlhagen Forsgren har båda valt att ta en paus från sin vanliga skola och testa på livet som utbytesstudent.

Av
Lotta Venhagen

När vi träffar Amicie hos sin värdfamilj i Nyhamnsläge har hon bara dagar kvar av sin vistelse. Precis efter midsommar flyger hon hem till Marseille efter nästan ett år i Sverige.

– Det kommer att kännas konstigt att komma hem igen när jag har varit utan min familj i ett år i ett annat land. Men det kommer att bli bra att få träffa kompisar igen, säger hon.

Utbytet sker genom Höganäs-Kullen Rotaryklubb och under året har Amicie gått i nian på Nyhamnskolan. Svenskan sitter där även om hon då och då får stanna upp för att leta efter rätt ord. Själv tycker hon att det har varit väldigt svårt att lära sig språket, speciellt grammatiken, men hennes värdfamilj har hjälpt till mycket.

För familjen Adling är Amicie den fjärde utbytesstudenten. Även deras barn har varit utbytesstudenter – dottern Amalia är just nu i Australien och Bo Adling har hjälpt Amicie en hel del med språkundervisningen.

– I skolan blir det lätt att det pratas mycket engelska så det krävs mycket av värdfamiljen. Det är en utmaning naturligtvis att få en ny människa så nära in i familjen, men att vara utbytesstudent är en fantastisk möjlighet att lära känna ett nytt land och kultur. Man skickar iväg en pojk eller flicka och får tillbaka en unga man eller kvinna, säger han.

Tuva Jerlhage Forsgren från Mölle ska snart åka till Australien som utbytesstudent, Amicie de Foresta ska precis avsluta sitt år hos familjen Adling i Nyhamnsläge. Här tillsammans med värdpappa Bo Adling.

Tuva Jerlhage Forsgren från Mölle ska snart åka till Australien som utbytesstudent, Amicie de Foresta ska precis avsluta sitt år hos familjen Adling i Nyhamnsläge. Här tillsammans med värdpappa Bo Adling. Foto: Lotta Venhagen

Att Amicie valde just Sverige handlade om nyfikenhet;

– I Frankrike pratar man inte så mycket om de nordiska länderna och jag tyckte att det skulle vara intressant att åka till ett land jag inte visste så mycket om. Jag visste bara att det är bra att ha barn här och att man har respekt för naturen.

Kontrasten mot Marseille, som är Frankrikes näst största stad, till lilla Nyhamnsläge har varit stor men positiv menar hon.

– Jag tror att det är bra att vara utbytesstudent i en liten by. Det är bra för integrationen och det är lätt att få kompisar.

Vad kommer du att sakna mest?

– Köttbullar och vad heter de..kanelbullar, jag gillar svensk mat. Nyhamnsläge, Bosse och så kompisarna.

Medan Amicie är på de sista dagarna av sitt utbyte är det för Tuva från Mölle om ett par veckor dags att sätta sig på flyget till andra sidan jorden. I mitten på juli flyger hon till Walcha, en liten by i sydöstra Australien för att gå i skolan under knappt ett år.

– Det är spännande, jag har haft kontakt med min första familj och jag kanske kommer att bo hos flera familjer, säger Tuva som ser fram emot att få träffa nya människor och testa på nya aktiviteter;

– Jag vet att de har rugby där och så tänker jag att jag ska lära mig mer om olika sporter och traditioner. Det känns roligt att komma till ett ställe som jag instinktivt inte hade valt att åka på semester till.

Amicie har under året fyllt sin Rotarykavaj med pins från andra utbytesstudenter och ställen hon besökt. Tuva har än så länge en ensam fransk pin på kavaj,en som kommer att fyllas på under hennes år i Australien.

Amicie har under året fyllt sin Rotarykavaj med pins från andra utbytesstudenter och ställen hon besökt. Tuva har än så länge en ensam fransk pin på kavaj,en som kommer att fyllas på under hennes år i Australien. Foto: Lotta Venhagen

Publicerad 22 June 2018 00:00