Konstnärsparet återvände till Kullabygden

"Nu lever vi verkligen våran dröm"

HÖGANÄS.

De träffades i Kullabygden som tonåringar men sedan begav de sig åt olika håll. Nu har konstnärsparet Ann-Marie och Erik Grind återvänt till sina hemtrakter.

Av
Lotta Venhagen

När jag träffar Ann-Marie och Erik på Möllegården i Mölle pågår Ann-Maries konstutställning för fullt. Ett antal abstrakta akrylmålningar lyser upp de vita väggarna med sina intensiva färger. För Erik är det här inte bara ett galleri. Hit till Möllegården flyttade han som 15-åring med familjen från Sörmland. Då var Mölle, ännu mer än idag, en sommarby.

– Den levde verkligen upp när sommargästerna kom, här var full rulle, minns han.

Ann-Marie å sin sida flyttade från Finland till Höganäs med familjen när hon var elva år. Medan mamma och pappa pratade finlandssvenska talade hon och hennes två äldre syskon inte ett ord svenska.

– Det var jobbigt att lära sig svenska, men det gick bra och förhållandevis fort.

Som tonåringar blev Ann-Marie och Erik kamrater när de sjöng i samma kyrkokör. Trots att de båda älskade konst och det kreativa valde de att satsa på "stabila yrken" som de själva kallar det och Ann-Marie utbildade sig till arkitekt medan Erik utbildade sig inom musik.

– Jag har alltid drömt om att bli konstnär, redan när jag var tonåring, men jag behövde ett yrke, säger Erik.

1975 möttes paret igen och insåg att de hade ett gemensamt intresse i meditation. Från det mötet har de varit tillsammans.

– Det har vuxit fram en kärlek ur vår kamratskap, vi är livskamrater, säger Erik.

Efter några år som arkitekt bestämde sig Ann-Marie för att sluta och utbilda sig till naturterapeut.

– Jag insåg att jag var mer intresserad av att ta hand om människor än byggnader, konstaterar hon.

Trots sin ändrade karriärsriktning gick hon in i den berömda väggen. Lösningen blev att börja måla och både hon och Erik började gå på olika målarkurser. Sedan ungefär tio år tillbaka sysslar de med konsten på heltid och anordnar bland annat resor till olika länder där paret sedan håller kurs i mandalamålning.

– Nu lever vi verkligen våran dröm. Det är i målningen jag känner mig mest hemma och en längtan efter färg har alltid funnits hos mig, säger Ann-Marie som helst målar abstrakt medan Erik gillar detaljer och precision.

Mandala är ett sanskritord som betyder cirkel. Här en av Eriks tavlor.

Mandala är ett sanskritord som betyder cirkel. Här en av Eriks tavlor. Foto: Lotta Venhagen

I vintras återvände så paret till sitt Kullabygden efter att ha bott på flera olika ställen i landet. Nu bor de i en nyrenoverad frikyrka på Höganäs Nedre medan de har en ateljé vid busstorget som är öppen för besökare.

– Det här med att få nya vänner när man är äldre, det är inte lätt. Jag längtade hem. Det känns som att vi har landat här, säger Ann-Marie.

Erik håller med;

– Vi har mycket släkt här – en anknytning och det finns ingen natur som går upp emot den här. Havet och Kullaberg, det är fantastiskt.

Missa inte

För att läsa mer om mandala och aktuella kurser besök www.mandalas.nu.

Publicerad 04 July 2018 00:00