Tommy och Anki Danielsen driver Ost & Delibaren i centrala Höganäs. Nu satsar de även på kafé- och restaurangverksamhet på outletområdet.

Tommy och Anki Danielsen driver Ost & Delibaren i centrala Höganäs. Nu satsar de även på kafé- och restaurangverksamhet på outletområdet. Foto: Lotta Venhagen

De ska locka Höganäsborna till outletområdet

Ost & Delibaren öppnar restaurang på Vita gården

HÖGANÄS.

Att skapa en restaurang och mötesplats som ska få fler Höganäsbor att upptäcka outletområdet. Det är ambitionen när Ost & Delibarens ägare tar över kaféverksamheten på Vita gården.

Av
Lotta Venhagen

Anki och Tommy Danielsen har drivit Ost & Delibaren på Köpmansgatan sedan 2017. Nu satsar de på att utöka sin verksamhet så när möjligheten att ta över Ciabatta Coffee House lokaler på outletområdet dök upp tvekade de inte.

– Tidigare hade vi en stor butik i Helsingborg. En tisdag i Höganäs när det regnar då finns det för lite för två personer att göra här, vi vill ha lite mer puls och ös, förklarar Tommy.

Inredningen och köksutrustningen som finns i kafélokalerna i dag tar Anki och Tommy Danielsen över, här vill de skapa en ny mötesplats för Höganäsborna och få fler att upptäcka outletområdet.

Inredningen och köksutrustningen som finns i kafélokalerna i dag tar Anki och Tommy Danielsen över, här vill de skapa en ny mötesplats för Höganäsborna och få fler att upptäcka outletområdet. Foto: Lotta Venhagen

Den 1 november slår restaurangen och kaféet, som får namnet Mat & Kaffebaren, upp sina portar. Inför sommarsäsongen räknar ägarna med att behöva anställa minst fyra personer till. Att starta en ny mat- och restaurangverksamhet efter att turistsäsongen avslutats är inget som avskräcker dem;

– Vi behöver att det händer grejer, att bara gå och förvalta saker är inte vår grej. Vi har extremt små beslutsled. Blir det här bra – ja eller nej – och sedan kör vi, säger Anki.

Deras vision är tydlig. Detta ska bli en mötesplats som även får Höganäsborna, inte bara turisterna, att bege sig till outletområdet.

– Vi ser outletområdet som ett turistmål. Många utombys besöker det men det är en utmaning att få Höganäsborna dit. Samtidigt är det upp till oss att göra det attraktivt och skapa ett underlag, säger Tommy.

I dag har kaféet en stor trädgård med en liten lekplats. Ett område som makarna Danielsen ser stor potential i.

– Lekplatsen är inte jätterolig i dag men vi har diskuterat lösningar med Jefast (som äger fastigheten reds.anm.) och de är positiva till att göra något. Det är en stor lummig härlig trädgård och jag ser att man kan ha jul-, påsk-, vårmarknad, skördefest. Har man väl hittat ut en gång är det lättare att man kommer hit två tre gånger, säger Tommy.

Den lummiga trädgården utanför Vita gården har stor potential och planer finns för framtida jul- och vårmarknader, en lite större lekplats samt en stor uteservering i gammaldags stil.

Den lummiga trädgården utanför Vita gården har stor potential och planer finns för framtida jul- och vårmarknader, en lite större lekplats samt en stor uteservering i gammaldags stil. Foto: Lotta Venhagen

Med ett fullt utrustat restaurangkök kommer man utöver kaféverksamhet även att servera dagens samt söndagsmiddag med fokus på rustik mat. Dagens ska även finnas som take away, både i ostbutiken och i den nya restaurangen. Men även kvällstid hoppas Anki att köket kan komma till nytta genom att mindre grupper kan hyra lokalen för en kväll för att laga mat under ledning av henne.

– Det finns så många möjligheter med lokalen. Den ska vara öppen att använda för Höganäsbor även kvällstid.

Köksutrustning och inredning har de köpt av den gamle ägaren, väggarna hoppas Anki kunna fylla med tavlor från lokala konstnärer.

– Här är så stora fina väggar och jag vill gärna ha kontakt med konstnärer från Kullabygden som vill ställa ut sina tavlor här.

Publicerad 16 October 2018 07:30