Loppans hjälpverksamhet brottas med ekonomiska bekymmer och nu tvingas man tillfälligt att strypa sin hjälp till bland annat sitt barnhem i Rumänien.

Loppans hjälpverksamhet brottas med ekonomiska bekymmer och nu tvingas man tillfälligt att strypa sin hjälp till bland annat sitt barnhem i Rumänien. Foto. Lotta Venhagen

Föreningen Loppan stoppar stöd till barnhem – har ekonomiska problem

Ordförande Kovács: "Har ont i magen på nätterna när jag tänker på det"

HÖGANÄS.

Ett barnhem i Rumänien liksom äldre och sjuka i Kosovo får klara sig utan hjälp sedan den ideella föreningen Loppan tillfälligt tvingats stoppa sin hjälpverksamhet.

Av
Lotta Venhagen

Loppan har funnits i Höganäs sedan 1992. Hjälpverksamheten drivs av en ideell förening men har haft ekonomiskt stöd av Höganäs församling. Genom åren har verksamheten byggt upp barnhemmet Baba Maria i Rumänien och även försörjt ett hundratal äldre och sjuka i Kosovo med matpaket en gång i veckan. Men sedan en månad och året ut har föreningen stoppat hjälpen till Östeuropa. En konsekvens av att kyrkan dragit ner sitt ekonomiska stöd.

– Vi har fått ökade kostnader med 1,3 miljoner kronor på grund av kyrkopolitikernas beslut. Hade jag varit politiker där hade jag inte prioriterat på detta viset, säger Péter Kovács (M), som är ordförande i Loppan, till Helsingborgs Dagblad.

Loppan har kunnat ha en avlönad verksamhetsledare med hjälp av pengar från Höganäs församling men det har man inte längre. Lokalen på Köpmansgatan tvingades föreningen hyra när det gamla församlingshemmet, där verksamheten tidigare bedrevs, såldes. En lokal som är för dyr för föreningen, men kontraktet sträcker sig fram till oktober nästa år. Om föreningen finns kvar så länge är dock oklart.

– Föreningens syfte är ju inte att strypa hjälpverksamheten. Styrelsen har gett verksamheten fram till nyår. Vi måste ha koll på ekonomin annars går det inte, säger Péter Kovács till samma tidning som vidare skriver att ordförande är bekymrad över situationen;

– På barnhemmet i Rumänien finns runt 25 barn som riskerar att hamna på gatan. Jag har ont i magen på nätterna när jag tänker på det. Det handlar om människor som är beroende av oss.

Fortfarande lyckas dock Loppan skicka saker med lastbilar till sin systerbutik i Rumänien, då systerbutiken kan bekosta detta. Nu hoppas man hitta en annan samarbetspartner.

Representanter från Loppan menar att kyrkans besked både när det gäller flytt och det indragna ekonomiska stödet till verksamhetsledaren kommit plötsligt. Något kyrkorådets ordförande Rey Råwall inte håller med om.

– Vi behöver expandera vår församlingsverksamhet och har successivt dragit in vårt stöd. Det har varit en process under flera år, säger han till hd.se.

Fredrik Johannesson (KD) sitter både i Loppans styrelse och kyrkorådet, han uttrycker enligt tidningen inga samvetskval över kyrkans beslut;

– Vi måste lägga resurser i första hand på den verksamhet vi har. Det är fullt rimligt att fokusera på det som händer i församlingshemmet. Vi måste också kunna bygga ut församlingshemmet.

Publicerad 24 October 2018 09:31