Förberedelserna för Höganäs GF:s hopprepsgrupp pågår för fullt. I slutet på november åker en grupp ner till Slovakien för att delta i en showtävling.

Förberedelserna för Höganäs GF:s hopprepsgrupp pågår för fullt. I slutet på november åker en grupp ner till Slovakien för att delta i en showtävling. Foto: Lotta Venhagen

VIDEO: Hopprepsgrupp mäter krafterna med Europas bästa

Laddar för showtävling i Slovakien

HÖGANÄS.

Med medaljer i SM och deltagande under VM i somras hoppar de från klarhet till klarhet. Nu förbereder sig Höganäs Gymnastiks hopprepsgrupp sig inför en showtävling i Bratislava där de ska få mäta sina krafter mot andra europeiska föreningar.

Av
Lotta Venhagen

Det rytmiska smattrandet av hopprep som slår mot golvet är nästan öronbedövande vissa stunder. Det är måndagskväll och träning för hopprepsgruppen. Ett 15-tal hoppare finns på plats och för sex av dem är det tävlingsförberedelser som gäller. I slutet av november beger de sig till Bratislava för att delta i en showtävling och nu gäller det att det fyra minuter långa showprogrammet snart sitter. På tävlingen kommer en jury att bedömda och poängsätta deras insats och då måste rörelserna och tricken vara felfria.

– Missar man kostar det poäng. Det gäller att hitta en nivå så att allt flyter. Sitter det inte på fredag så byter vi ut just det tricket till något lättare, säger Katrin Weinitz som drog igång gruppen 2010 och som tränat den sedan dess.

Det finns en mängd olika trick att lära sig inom hopprep. Här övar Irma Levin och Svante Bengtson på Chinese Wheel.

Det finns en mängd olika trick att lära sig inom hopprep. Här övar Irma Levin och Svante Bengtson på Chinese Wheel. Foto: Lotta Venhagen

Hopprepsgruppen i Höganäs är en av totalt sju i hela Sverige. En liten sport i Sverige, men desto större utomlands och intresset ökar även på hemmaplan.

– Det har börjat uppmärksammas mer även i Sverige, det kommer fler och fler förfrågningar. Att hoppa hopprep är så mycket mer än korshoppen man kanske hoppade på skolgården. Man kan stå på händer, ha repet under benen, bakom benen eller bakom ryggen, förklarar hon.

Tävlingen i Slovakien är en ren showtävling och då tävlas det inget i snabbhet eller uthållighet. Istället är det ett synkat program till musik gruppen själva valt ut som gäller och för Höganäsgruppen blir det en ny erfarenhet.

– Det är första gången som vi tävlar som grupp, vi ser det som en kul grej och åker dit och testar, säger 18-årige Svante Bengtson som varit med i gruppen sedan start.

18-årige Svante Bengtson har tränat i hopprepsgruppen i åtta år och tog på senaste SM guld i klassen tripplar.

18-årige Svante Bengtson har tränat i hopprepsgruppen i åtta år och tog på senaste SM guld i klassen tripplar. Foto: Lotta Venhagen

Han föll för hopprepet som sport redan när han var liten.

– Jag minns det inte själv men tydligen sa jag på mitt första utvecklingssamtal när jag gick på dagis att jag ville hoppa hopprep. Jag gillar hur man pusslar ihop olika saker och sätter ihop nya trick. När Katrin startade gruppen sa jag att där ska jag vara med, säger 18-åringen som i somras tog hem ett SM-guld i tripplar.

Hopprep är en liten sport i Sverige, men växer allt mer. Här vevar Clara Ossborn och Li Ivarsson repen medan Irma Levin hoppar.

Hopprep är en liten sport i Sverige, men växer allt mer. Här vevar Clara Ossborn och Li Ivarsson repen medan Irma Levin hoppar. Foto: Lotta Venhagen

När det är dags att börja öva på programmet dundrar en remixad version av introt till Lejonkungen ut ur högtalarna. Gruppen räknar högt hela tiden för att hålla tempot när det går från ett hopprep till ett annat och utför trick som blandar gymnastik med hoppteknik som ligger långt ifrån skolgårdens jämfota småhoppande. Disney är temat för musiken de valt och det ligger mycket arbete bakom att ta fram programmet.

– Det tar lång tid att få musiken att funka. Det ska vara rätt tempo och man letar efter rätt betoningar, som ett extra hårt trumslag, förklarar Svante Bengtson innan han fortsätter med övningarna under full koncentration.

Publicerad 06 November 2018 12:42