Jennifer Hamming är kanadensiskan som hittat till Mölle. Genom hela hennes liv har konsten varit en naturlig följeslagare och nu hoppas hon kunna satsa på sitt eget målande på heltid.

Jennifer Hamming är kanadensiskan som hittat till Mölle. Genom hela hennes liv har konsten varit en naturlig följeslagare och nu hoppas hon kunna satsa på sitt eget målande på heltid. Foto: Lotta Venhagen

Hon skapar konst som får lov att ta plats

MÖLLE.

Abstrakta mönster i klara färger på stora dukar – när Jennifer Hamming skapar sina tavlor får både skaparprocessen och slutresultatet lov att ta rejäl plats.

Av
Lotta Venhagen

Konsten har varit ständigt närvarande i Jennifer Hammings liv och med ett antal konstnärer i släkten kom intresset i tidig ålder även för den 37-åriga kanadensiskan. Sedan tre år tillbaka bor hon strax utanför Mölle tillsammans med sin man och två barn. Valet att flytta till Sverige gjordes på grund av en ökande längtan av att komma närmare makens familj och ge en annan typ av uppväxt till barnen efter att ha bott i både London och Köpenhamn. I den rymliga vita villan som blickar ut över Kullahalvöns kustlinje är de stora väggarna fyllda av Jennifers abstrakta tavlor i starka färger.

– När vi bodde i Köpenhamn försökte jag hålla på med målning så mycket jag kunde för vi behövde ha något på väggarna, säger hon med ett stort leende medan hon visar sina olika verk.

Storskaligt är Jennifers melodi och oftast arbetar hon på golvat i sin atélje.

Storskaligt är Jennifers melodi och oftast arbetar hon på golvat i sin atélje. Foto. Lotta Venhagen

På ateljéns golv ligger färgtuber, spatlar och penslar på kartongbitar fulla av färgstänk. Ett ritbord finns, men oftast är dukarna så stora att Jennifer sitter på knä på golvet och målar.

– Jag har alltid gillat att jobba i stor skala och då funkar det bättre när duken står upp. Jag har alltid målarfärg på både händer och fötter, säger hon och skrattar.

Inspirationen får hon från inredningstidningar, instagram och naturen. Och musik ska det vara igång medan hon skapar.

– Jag försöker planera kompositionen lite men för det mesta vet jag inte hur slutresultatet blir. Det här är inte "fine art", mer dekorativ konst – som ett inredningsobjekt.

"Det här är inte "fine art", mer dekorativ konst – som ett inredningsobjekt" säger Jennifer Hamming som i vår ställer ut hos Butiken i Magasin 36. Foto: Lotta Venhagen

Jennifer kallar målandet för en hobby, men en utbildning i konsthandel vid Sotheby's konstinstitut i London samt arbete på olika gallerier vittnar om något annat och hon sticker inte under stol med att hon gärna vill satsa på konsten på heltid.

– Jag älskar att måla. Det började med beställningar från vänner och sedan har det blivit mer och mer. Nu målar jag varje dag, är inne i "the mood" och har svårt att sluta tänka på målandet. När allt flödar så här bra behöver man inte anstränga sig – det bara funkar.

Hennes tavlor har även lånats ut till mäklarfirmor för att användas i stylingen inför kommande försäljningar och i vår väntar en utställning hos Butiken i Magasin 36.

– Jag hoppas att det blir ännu fler vernissager och utställningar framöver, men jag tar det som det kommer och hoppas att det kommer gå bra.

Publicerad 29 November 2018 00:00