Robin Sjödahl började nyligen arbeta som köksansvarig på Höganäs Saluhall efter att tidigare arbetat på Sofiero Slottsrestaurang.

Robin Sjödahl började nyligen arbeta som köksansvarig på Höganäs Saluhall efter att tidigare arbetat på Sofiero Slottsrestaurang. Foto: Höganäs Saluhall

Efter silvret siktar saluhallens nya köksmästare mot guld

Stora framgångar för skånska kocklaget på Culinary World cup

HÖGANÄS.

Det går bra för svensk matlagningskonst nu. Ett lag bestående av flera kockar från Nordvästskåne tog nyligen silvermedalj i Culinary World cup i Luxemburg. Bland kockarna fanns Robin Sjödahl från Höganäs Saluhall.

Av
Mattias Grenholm/Lotta Venhagen

Culinary World cup är en av världens största matlagningstävlingar med deltagande lag från hela världen. I 2018 års tävling i slutet av november deltog Svenska kocklandslaget, Juniorkocklandslaget, samt tre regionala kocklag.

Ett av de sistnämnda är Skåne Kulinar med ett dominerande inslag av Nordvästskånska kockar. Under tävlingen kammade de hem en silvermedalj i sin kategori.

– Det har varit många långa dagar och en lång väg dit så det känns väldigt skönt, säger Robin Sjödahl som till vardags är köksansvarig på Höganäs Saluhall.

Av Skåne Kulinars 13 medlemmar – åtta kockar och fem medhjälpare – kommer fem från Nordvästra Skåne. För de flesta i laget var de första gången de tävlade i Culinary World cup och Robin Sjödahl tar med sig många erfarenheter därifrån;

– Det var väldigt givande att träffa folk som håller på med samma grej. Det blev mycket intryck och nya idéer som man tar med sig tillbaka.

Laget har träffats en helg i månaden de senaste tio månaderna och planerat och provlagat rätter, samt inte minst tänkt igenom hur de ser ut på bild. Tävlingen är nämligen framförallt visuell – juryn smakar inte av rätterna utan bedömer ingredienser, kombinationer och uppläggning.

– Det är en annorlunda grej att tävla i. Man brinner ju för smaker men det visuella är en rolig del och man är väl ofta lite konstnärlig som kock. Det gäller att vara noggrann och lösningsorienterad, förklarar Höganäskocken.

Skåne Kulinar firar sin silverplats i Luxemburg. Lagledare Linus Hornwall i mitten utan kockmössa.

Skåne Kulinar firar sin silverplats i Luxemburg. Lagledare Linus Hornwall i mitten utan kockmössa. Foto: Frida Velin

Skåne Kulinars lagledare Linus Hornwall tror att de svenska matlagningsframgångarna på 2000-talet beror på att många kockar har stora kunskaper i de klassiska franska och tyska köket och kombinerar dessa med rena, nordiska smaker.

Nu ska han leda laget mot nästa mål – OS i Stuttgart 2020.

– Vi har redan börjat planera inför det och givetvis är målet det absolut högsta, alltså guld, säger lagledaren och får medhåll av Robin Sjödahl.

– Nu är det bara att sikta på guld, 2020 då nyper vi det.

Publicerad 04 December 2018 08:56