Olle Olsson är en av de frivilliga som jobbar med att hålla Sophiamöllan i skick. Här sågar han av häckverket på vingarna ribba för ribba.

Olle Olsson är en av de frivilliga som jobbar med att hålla Sophiamöllan i skick. Här sågar han av häckverket på vingarna ribba för ribba. Foto: Malte Wennerström

Sophiamöllans vingar har ruttnat – nu krävs ny insamling

Stiftelsens ordförande: "Det känns väldigt jobbigt att återigen behöva tigga pengar av Vikenborna"

VIKEN.

För 12 år sedan fick Sophiamöllan i Viken nya vingar efter en insamling. I dag är vingarna genomruttna och måste av säkerhetsskäl tas ner. Om det finns ekonomisk möjlighet att skaffa nya återstår att se.

Av
Lotta Venhagen

Det var i somras som det upptäcktes att Sophiamöllans vingar hade ruttnat. För att inte riskera någons säkerhet inför höstens och vinterns stormar har Stiftelsen Sophiamöllan beslutat att vingarna ska tas ner.

Så sent som 2006 fick möllan nya vingar efter en insamling där byborna bidrog. Förväntad livslängd på ett par möllevingar är 45 år, men dessa har alltså redan ruttnat. Robert Johansson, ordförande i stiftelsen, förklarar vad som hänt;

– Vi har analyserat det här och vi tror att det är en kombination av valet av virke, vilket är snabbväxande lärkträd och för kort torkningstid. Vi använde en dansk firma och de har erkänt att de har haft liknande problem med andra vingar.

Garantitiden gick dock ut efter tio år så rent juridiskt kan stiftelsen inte ställa några krav på hantverkaren menar ordförande som är bedrövad över situationen.

– Det kom som en total överraskning för oss. Den verkliga livslängden var väsentligt kortare än den förväntade. Det här är en stor kostnad och inget man förväntar sig att ha med jämna mellanrum.

Att ta ner vingarna skulle kostat runt 40 00 kronor men då stiftelsen valt att göra en del av jobbet själv samt använda en trädfällningsmaskin istället för en lyftkran har de fått ner kostnaden till cirka 10 000 kronor.

Häckverket, det vill säga ribborna på varje vinge är redan avsågade, nästa vecka planeras att trädfällningsmaskinen ska avsluta jobbet.

– En arm kommer att gripa om toppen, undertill fälls en såg ut och sågar av biten, sedan lyfts den ner lugnt och stilla, förklarar Robert Johansson.

Stiftelsen har i stort sett inga egna intäkter förutom det man får i form av gåvor eller från försäljning av mjöl. Nya vingar beräknas kosta mellan 700 000 och 800 000 kronor. Första steget blir att samla ihop cirka 200 000 kronor till virket som ska vara av en annan sort och den här gången ska få torka minst två år.

– Det känns väldigt jobbigt att återigen behöva tigga pengar av Vikenborna och jag vågar inte säga hur stora chanserna är att hitta sponsorer, men det är värdefullt att behålla möllan. Den är ett bra dragplåster för besöksnäringen i Höganäs kommun och den står som en symbol i byn där den syns från både land och hav.

Insamling

Insamling

Insamling

Den som vill bidra till Sophiamöllans nya vingar kan sätta in valfri summa på bankgiro 5817-4038 eller swisha till 123 395 8493. Märk inbetalningen med "vingar"

Publicerad 04 December 2018 09:43