Av den gamla mittbryggan från 60-talet fanns, när Lokaltidningen besökte Lerbergets hamn, bara pålarna bestående av gammal järnvägsräls kvar. Renoveringen är efterlängtad konstaterar (från vänster) Janerik Lundin, Mats Strömgren och Eje Ivarsson.

Av den gamla mittbryggan från 60-talet fanns, när Lokaltidningen besökte Lerbergets hamn, bara pålarna bestående av gammal järnvägsräls kvar. Renoveringen är efterlängtad konstaterar (från vänster) Janerik Lundin, Mats Strömgren och Eje Ivarsson. Foto: Lotta Venhagen

Efterlängtad miljonrenovering av Lerbergets hamn igång

Stort engagemang i byn när gamla bryggorna byts ut

LERBERGET.

De gamla träbryggorna är rivna och en länge efterlängtad renovering av hamnen i Lerberget är i full gång.
– Det här har vi tjötat om sedan 2016, det är fantastiskt roligt och spännande att vara igång, säger Eje Ivarsson från hamnkommittén.

Av
Lotta Venhagen

Renoveringen som i olika etapper ska pågå fram till 2023 är den största investeringen i hamnen sedan 1905 då en storm förstörde norra piren. Lerbergets Byalag står för notan som kommer att landa på 3,5 miljoner. En summa föreningen kunnat hålla nere tack vare stora ideella krafter.

– Vi har många proffs i föreningen och gör allt vi kan och har tid till, säger Mats Hallberg, byalagets representant i hamnkommittén.

Hamnens renoveringen har diskuteras länge och det var hög tid att den kom igång menar han.

– Bryggorna var i fruktansvärt dåligt skick, vi hade ont i magen när det stormade för att vi var rädda att de skulle stryka med.

Hamnen beskriver han som byns vardagsrum. En välanvänd yta där många intressen sammanstrålar; bad, fiske, dans, gudstjänster och andra sociala sammankomster. Och engagemanget för byns samlingspunkt blev tydligt när det var dags att påbörja renoveringen. Första helgen dök 50 personer upp, vid nästa tillfälle begränsade man det till 15 personer för att det skulle finnas arbete till alla.

– Det finns ett väldigt engagemang i byn, inte bara från byalagets medlemmar utan även båtägare, förklarar Mats Strömgren, ordförande för byalaget.

Han visar tillsammans med Eje Ivarsson och Janerik Lundin från hamnkommittén upp hur den gamla mittbryggan från mitten på 60-talet numera fått träkonstruktionen borttagen. Kvar står bitarna av gammal järnvägsräls som sticker upp över vattenytan. Dessa ska den närmaste tiden också plockas bort liksom förtöjningspålarna i trä och markarbetet har också påbörjats med rensmuddring av havsbotten för att hamnen ska få tillbaka sitt ursprungliga djup.

Längs med den östra kajen ska en fast brygga byggas som kan fungera som promenad- och soldäck. Under vintern kommer två flytbryggor i betong monteras och förtöjningspålarna ersätts av så kallade y-bommar. Antalet båtplatser kommer att bli detsamma även om de kommer att breddas något och hamnens utformning har tänkts igenom noga för att den inte ska förlora sin ursprungliga charm.

– Vi vill inte expandera för mycket, vi är rädda om den fria segelytan vi har, säger Eje Ivarsson och får medhåll av de andra.

Går allt som planerat ska första etappen av renoveringen stå klar lagom till båtsäsongen i vår. De kommande åren kommer även östra kajen förstärkas och norra parpeten underhållas.

Läs mer om renoveringen på hamnens hemsida

Publicerad 02 January 2019 07:00