Martin Enget, tillsammans med Joakim Bengtsson och Sylvia Enget, äger och driver Blå hallen.

Martin Enget, tillsammans med Joakim Bengtsson och Sylvia Enget, äger och driver Blå hallen. "Höganäs behöver det här. Det finns ingen plats av den här storleken att arrangera mässor på", säger han. Foto: Ida Asplund Ådahl

Flexibilitet ledord när Blå hallen blir mässplats

Första arrangemanget kan hållas i april

HÖGANÄS.

Ett drygt halvår in av renovering och med ett halvår kvar till första arrangemanget är mycket på gång i Blå hallen. Mässhallen väntas till största del vara klar i april nästa år – redo att fyllas med evenemang av olika slag.
– Flexibilitet är vår grej. Här kommer det att finnas möjlighet att göra bra grejer, säger Martin Enget, en av tre delägare.

Det kommer att vara på det hundrade födelsedagsåret för Finkeramiska som det snart omrenoverade Blå hallen slår upp portarna för mässor och evenemang.

Totalt 3 000 kvadratmeter yta blir tillgängligt fördelat på olika våningsplan, där delen där Mataki Boule höll till står för 2 300 kvadratmeter. Tillsammans blir alltså komplexet Finkeramiska och Blå hallen tillsammans det nya Blå hallen.

– Vi har valt att behålla namnet. Det var Joakim (Bengtsson, reds. anm) noga med. Han menar att det är ett begrepp som redan är väl inarbetat hos höganäsborna. Jag brydde mig kanske inte så mycket om namnet, men nu är jag beredd att hålla med Joakim, säger Martin Enget.

Tillsammans med antikprofilen Joakim Bengtsson och Sylvia Enget äger och driver han Blå hallen som efter en totalrenovering kommer att husera mässor och evenemang. Att det blev så har två anledningar: omedelbar förälskelse i byggnaden och att det saknas möjlighet för mässor i Höganäs, enligt ägarna.

– Jag har spanat på den här byggnaden länge. Den har något speciellt och kommer att kunna erbjuda något unikt, enkelt och glatt. Det kommer att vara annorlunda än i andra mässhallar. Här är det genuina kvar. Jag vägrar att ta bort de gamla järnvägsspåren här, till exempel, säger Martin Enget.

Han vill likna byggnaderna och omgivningarna med Papirön i Köpenhamn. Den rustika känslan kommer att behållas och det kommer att finnas food trucks på plats. För ägarna kommer att vara "bakgrundsfigurer" – som Martin Enget kallar det – när mässor hålls för att se till att det finns mat, dryck och andra bekvämligheter på plats. Det kommer även finnas möjlighet till uteservering.

"Jag har spanat på den här byggnaden länge. Den har något speciellt och kommer att kunna erbjuda något unikt"

– Innehållet bestämmer mässarrangören. Men vi kommer att ha en viss kvalitetskontroll av det som arrangeras.

Ägarna fick tillträde i januari i fjol. Sedan dess har ett omfattande rivningsarbete pågått, fasaden har bytts och vatten och "allt som behöver grävas in under mark" har kommit på plats. Enligt Martin Enget är man i fas med renoveringen och väntas vara klara med den stora delen av hallen i april nästa år. Då ska det första evenemanget, öl-, vin- och matfestivalen Extravaganza arrangerat av Per i Viken fylla lokalerna.

– Jag tycker att vi är bra på det, tidsmässigt. Men visst, det kanske blir lite stressat mot slutet. Det får vi se, säger Martin Enget.

Även om man behåller namnet som associerar till ett särskilt färgval har den karaktäristiska blå fasaden tagits bort. I stället planerar man att tjära träfasaden. De lika blå bjälkarna kommer troligtvis att bli grå i samma nyans som väggarna. Och de stora portarna kommer att förses med glasdörrar enligt gammalt snitt.

– Det kommer att bli ett fint ljusflöde här och vi vill behålla den gamla charmen så långt det går.

Så vad ser ni framför er för arrangemang här?

– Vi är flexibla, vi är öppna för olika saker så länge det håller en viss standard och kvalitet. Och det finns stort intresse för att arrangera saker här vilket känns fantastiskt, säger Martin Enget.

Publicerad 03 January 2019 07:00