Zara Juntunen, Annika Lindahl, Gunilla Wiksell, Kjell-Åke Persson och Acka Johansson Juntunen är ensemblen på scen.

Zara Juntunen, Annika Lindahl, Gunilla Wiksell, Kjell-Åke Persson och Acka Johansson Juntunen är ensemblen på scen. Foto: Pressbild

Relationer i fokus i ny musikal

Urpremiär av Vad ska vi med kärlek till?

HÖGANÄS. Hur levde människor före Facebook och vad pratade man om. Det och mycket annat speglar musikalen ”Vad ska vi med kärlek till” som från helgen spelas på Kullateatern.

Av
Hanna Dockson

Musikalen är skriven av Agneta Milde som i botten är journalist. Den utspelar sig 2008, det vill säga innan Facebook, när människan fortfarande hade ett behov att träffas öga mot öga och skvallra. I pjäsen möts tre kvinnor i en gemensam bokcirkel där olika känslor avhandlas. Det handlar om livet, kärlek och sex. Alla är i olika åldrar har därmed också helt olika ingångar och pjäsen utspelar sig under en längre tid. Mitt i allt är detta är det dessutom en musikal.

– Självklart känns det speciellt att få möjligheten att göra ett uruppförande. Dels för att vi har fått ganska så fria händer att göra detta till vårt, dels för att vi har fått jobba med text och musik som vi känner mycket för. Därmed finns det också en påtaglig ton och värme, säger Acka Johansson Juntunen, regi och scenografi Kullateatern.

När det inte fanns Facebook så träffades man i verkligheten

När det inte fanns Facebook så träffades man i verkligheten Foto: Pressbild

Manuset fanns redan 2017, men det tog till nu för att det skulle vara tid för pjäsen att möta nutiden. Tanken var att den redan för några år sedan skulle spelas av en musikklass och började då spelas in i en studio, men så gick skivbolaget i konkurs och därmed så kunde arbetet inte användas. Istället fick ensemblen möjligheten att ta till vara på musiken samt skriva egen musik till texter som inte var färdiga. De har arbetat aktivitet med musikalen sedan före sommaren.

– Det är en intim salong. Endast 30 personer får plats, vilket gör att det blir en naturlig närhet till publiken och därmed så ökar också känslan och delaktigheten i pjäsen. Kärlekslängtan berör ju oss alla mer eller mindre, säger Acka Johansson Juntunen.

På scenen finns tre huvudroller och sedan små roller som glimmar till då och då.

– Det har varit väldigt mycket material och vi skulle kunna göra en del 2 också, men vi får se hur det blir med det om vi faktiskt väljer att göra en uppföljning. Som ren musikal vet jag inte vad jag ska likna den vid. Det jag kan säga är att den inte är lik någon musikal som jag vet, men självklart finns det både glada och sorgsna låtar, säger Acka Johansson Juntunen.

Det kan bli livliga diskussioner när känslor och livet ska diskuteras.

Det kan bli livliga diskussioner när känslor och livet ska diskuteras. Foto: Pressbild

Publicerad 07 January 2019 11:00