Nicklas Lång, Margareta Widell (ordförande i kommunfullmäktiges miljöutskott), Anneli Gille (miljöchef, Höganäs kommun), Magnus Pettersson från Höganäs AB var med vid prisutdelningen.

Nicklas Lång, Margareta Widell (ordförande i kommunfullmäktiges miljöutskott), Anneli Gille (miljöchef, Höganäs kommun), Magnus Pettersson från Höganäs AB var med vid prisutdelningen. Foto: Pressbild

Höganäs prisas för miljöarbete

10 000 kronor till Jonstorp Scoutkår

HÖGANÄS. Höganäs kommunens miljöbidrag gick 2018 till Höganäs AB. Ett viktigt erkännande för deras miljöarbete.

Av
Hanna Dockson

Det är första gången som priset premierar ett stort företag som är verksam i kommunen. Motiveringen lyder:

"Höganäs har under de senaste åren genomfört stora initiativ för att minska företagets miljöpåverkan. Bolaget levererar spillvärme till kommunens fjärrvärmenät och tar biogas från kommunens behandlingsanläggning. Företaget har också, i samarbete med Cortus Energy, byggt en anläggning som kommer att producera syrgas och biokoks från biomassa. Anläggningen förväntas minska företagets koldioxidutsläpp med cirka 10 000 ton per år och är ett led i bolagets mål att vara helt fossilfri. Tekniken har potential att användas inom många andra industrier, främst inom metallindustrin, som för närvarande är en mycket viktig källa till koldioxidutsläpp, inte bara i Sverige utan i övriga världen. "

Reaktionerna lät förstås inte vänta på sig från företaget själv:

– Det känns otroligt bra för oss att få miljöpriset. Vi är stolta över att Höganäs kommun har erkänt vårt arbete att utveckla fossila produkter. Priset inspirerar både oss och spårar oss vidare för att fortsätta vårt miljöarbete, säger Nicklas Lång, som arbetar med hållbarhetsrelaterade frågor på Höganäs.

Pengarna som företaget fick ska nu doneras till Jonstorp scoutkår.

– De gör ett fantastiskt arbete genom att låta barn och ungdomar lära sig om och ta hand om naturen. Vi anser att de står för och förmedlar många av de värderingar som Höganäs står för som ett företag, säger Magnus Pettersson, som arbetar med energirelaterade frågor på Höganäs.

Summan välkomnas varmt av scoutkåren själva:

– Det är jättetrevligt och hedrande att få ett pris men vi kände att i andan av samarbete låta pengarna gå tillbaka på något sätt till de lokalsamhälle som vi verkar i. Därför donerar vi hela slanten till Jonstorps Scoutkår, som vi tycker gör ett fantastiskt arbete för barn och ungdomar i hela kommunen. De arbetar med miljön och den personliga utvecklingen och ledarskap. De delar våra värderingar som vi som företag står för. Det är därför vi tycker att pengarna passar kanske bäst där, säger Magnus Petterson, energisamordnare.

De uppskattar att deras arbete gör intryck, även om de blev lite förvånade.

– Det är säkert så att Höganäs bolaget har insikt i vårt arbete och vet hur vi arbetar i vardagen samt engagerar oss i miljöarbetet i Kullabyggden. Vi hjälper till som naturvårdare. Vi samarbetar exempelvis med Länsstyrelsen gällande Kullaberg och guidar exempelvis, säger Lars Karlsson kårordförande Jonstorp scoutkår.

Pengarna kommer att gå till läger och utbildningar för att kåren ska kunna fortsätta att hålla en hög kvalité.

– Styrkan i kåren är att vi utnyttjar all kunskap vi har och all kunskap som Kullabyggden ger oss. Vi har även utbildade ledare som gör att vi kan nyttja vattnet och segla på och bergen att klättra i. Det gör att det öppnar nya möjligheter till samarbete hela tiden, säger Lars Karlsson.

Scouterna gör ett viktigt arbete för naturen tycker Höganäs som är måna om att uppmärksamma deras fina arbete.

Scouterna gör ett viktigt arbete för naturen tycker Höganäs som är måna om att uppmärksamma deras fina arbete. Foto: Pressbild

Publicerad 08 January 2019 11:45