Filmen om Kullmannen är nu klar och redo att inspirera framtida löpare.

Filmen om Kullmannen är nu klar och redo att inspirera framtida löpare. Foto: Pressbild

Filmen om Kullamannen klar

Extremsportaren säljer den på Vimeo

MÖLLE. Under årets genomförande av Kullamannen filmade Emil Sergel stora delar av loppet. En del av det blev ett reportage som hamnade i SVT Sportspegeln under bästa sändningstid. Det resterande materialet klipptes ner från fyra timmar till en film på 20 minuter som nu finns ute.

Av
Hanna Dockson

Äventyraren Emil Sergel fick upp ögonen för Kullmannen som lopp för några år sedan.

– Jag hade span på tävlingen eftersom jag själv har varit nere och sprungit lite i Kullaberg. Dock har jag aldrig själv gjort Kullamannen. Det är alldeles för långt för mig, säger Emil Sergel fotograf för Kullamannen filmen.

Nej ingen Kullamannen kanske, men det här är ändå killen som är lite av en extremsportare. Han har nämligen som mest sprungit 6 mil, åker skidor och klättrar hej vilt över världen. Därför så kändes det också helt rätt för honom att ta sig an att filma Kullamannen.

– Det började med att jag stötte på initiativtagaren för Kullamannen när jag var nere för två år sedan. Jag kände direkt att det var en häftig grej och en ovanlig tävling som innehöll flera ingredienser. Den sätter också verkligen ljuset på att Skåne inte är platt, säger Emil Sergel.

Han gjorde ett inslag till SVT Sportnytt från tävlingen, men materialet han samlade in blev långt mycket längre än det. Hela fyra timmar för att vara exakt. Nu har allt sammanställts till en 20 minuter lång film som finns tillgänglig på Vimeo.

– Jag arbetade med drönare, steadicam samt en vanlig kamera. Det gjorde att jag även kunde ta mer flytande bilder som kompletterade stillbilderna, säger Emil Sergel.

Själva filmandet påbörjades i starten och fortsatte sedan med under delar av loppet.

– Till en början var det ganska lätt, men när löparna väl kommer upp till Kullberg då är det inte lika lätt. Jag gjorde nog en halvmara själv när jag jobbade, men det är ju lite min specialitet. Min utrustning är ju lätt att bära och jag är framförallt van att filma extremsporter, säger Emil Sergel.

Det tog en vecka att sammanställa filmen, men nu är den klar och redo att visas upp.

– Självklart ville jag kunna vara på alla platser samtidigt, men det gick inte. Jag tror dock att filmen är rolig både för den som själv sprang Kullamannen och för den som aldrig har gjort det. Framförallt för den som inte har någon aning om vad Kullamannen är för någonting, säger Emil Sergel.

Filmen har han gjort utan att ha fått en enda krona betalt så den kostar 45 kronor att se i sin helhet på Vimeo, så här långt har det blivit en del nedladdningar.

– Det ska bli intressant att se om intresset är tillräckligt stort och om folk är beredda att betala för det här. Om det finns ett intresse skulle jag gärna ta mig an fler sådana här projekt, säger Emil Sergel.

Inte lika tufft att göra filmen som att göra Kullmannen, men nästan tycker Emil Sergel.

Inte lika tufft att göra filmen som att göra Kullmannen, men nästan tycker Emil Sergel. Foto: Pressbild

Publicerad 09 January 2019 08:00