Vill du jobba inom vården i framtiden finns det möjlighet att prova på hur det är genom kommunens sommarjobb.

Vill du jobba inom vården i framtiden finns det möjlighet att prova på hur det är genom kommunens sommarjobb. Foto: Mostphotos

Nu är det dags att söka sommarjobb

Endast ett 40-tal jobb är tillgängliga inför sommaren

HÖGANÄS. Nu är det dags att söka sommarjobb. Trycket är hårt och ju tidigare du söker desto större chans har du att få ditt sommarjobb. Förra året sökte 262 individer sommarjobb och de gjorde tillsammans 650 ansökningar.

Av
Hanna Dockson

Annonserna till årets sommarjobb ligger alltså ute från och med i dag. För att komma åt dem kan man gå in på kommunens hemsida och söka på lediga jobb. Rubriken är "lediga sommarjobb" och de kommer inte att annonseras på arbetsförmedlingens hemsida.

Orsaken är kommunen inte vill att hela Sverige ska söka utan endast ungdomar från kommunen.

– Musik- och teatergrupp är tillbaka, aktivitetsledare för två perioder, förskola och vård- och omsorg samt park och strand är några av jobben som finns att söka, säger Marie Tidedal, Höganäs Utvecklingscentrum.

Nytt för i år är att hantverksjobb kommer att vara sökbara.

– Vi har ju en verkstad och har haft ungdomar som har fått jobba i den, men vi har aldrig specifikt annonserat ut dem som jobb. Det testar vi år och vi tror att det kommer att finnas ett stort intresse för det, säger Marie Tidedal.

Sommarjobb inom café, service och besöksnäring omfattar bland annat att arbeta med kommunens handelsutvecklare första perioden. Här ingår att förbereda och jobba med Sommarfesten.

Budgeten för årets sommarjobb är densamma som tidigare år, vilket betyder att antalet jobb sjunker i takt med att lönen går upp. Det brukar däremot alltid komma en extra summa pengar från regeringen som gör det möjligt att erbjuda ytterligare jobb.

– Vår budget i dagsläget täcker 40 jobb. Förra året var det dubbelt så många, men det berodde på hjälp från regeringen. Hur det blir 2019 vet vi inte utan det avgörs i regeringens vårbudget, säger Marie Tidedal.

Det finns dock en klar beredskap om det skulle ramla in pengar i vårbudgeten.

– Vi har en beredskap för att öka platserna om möjligheten finns, säger Marie Tidedal.

Det är många ungdomar som söker varje år och därför så ger Utvecklingscentrum också några tips.

– I våra ansökningar kan man inte skicka med ett CV utan ska istället skicka med en liten text om sig själv. Om man är osäker får man gärna ringa mig eller andra som står som kontaktpersoner. Det är viktigt att man går igenom alla stegen i ansökningarna som ska fyllas i så att man inte missar något i farten. En komplett ansökan gör det lättare för oss att hantera årets ansökningar och ökar förstås även möjligheten att få ett sommarjobb, säger Marie Tidedal.

För att söka sommarjobben måste du vara en skolungdom folkbokförd i Höganäs kommun och gå i klass 9 eller första eller andra året på gymnasiet. Du måste söka senast den 3 mars, men det är större chans till jobb ju tidigare du söker.

Publicerad 10 January 2019 07:00