Sedan Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun grönt ljus att införa tiggeriförbud säger sig nu flera kommuner vara öppna för att förbjuda tiggeri.

Sedan Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun grönt ljus att införa tiggeriförbud säger sig nu flera kommuner vara öppna för att förbjuda tiggeri. Foto: Mostphotos.com

Schölander beredd att införa tiggeriförbud – om situationen kräver det

Kommunalrådet: "Skulle problemen bli större är vi beredda att agera"

HÖGANÄS.

Efter att Vellinge getts klartecken att införa ett tiggeriförbud kan flera kommuner tänka sig att följa efter – bland annat Höganäs. Kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) är öppen för möjligheten att införa ett förbud.

Av
Lotta Venhagen

Andreas Holm

– Skulle problemen bli större är vi beredda att agera. Det kan ju bli så, och nu spekulerar jag fritt, att Ängelholm eller Helsingborg inför ett förbud. De har ju dessutom poliser som kan ta hand om det och då kan det bli en ny situation med tiggarläger eller tiggare utanför varje butik och då kan vi göra något åt det snabbt om det behövs.

Kommunalråd Peter Schölander (M) är beredd att införa ett förbud om Höganäs skulle få stora problem med tiggeri.

Kommunalråd Peter Schölander (M) är beredd att införa ett förbud om Höganäs skulle få stora problem med tiggeri. Arkivfoto: Joel Winqvist

Han understryker dock att det i dagsläget inte är något större problem med tiggeri i kommunen.

– Vi hade en situation för några år sedan när jag var socialnämndens ordförande och Péter Kovács var kommunstyrelsens ordförande då vi flyttade på ett tiggarläger vid Röret. I dag har situationen ändrats, jag tror att vi har en eller två tiggare och jag vet inte om det upplevs som ett problem.

Om det skulle göra någon skillnad med ett förbud är Schölander dock tveksam till.

– Om det införs är det ju upp till polisen att se till att det efterföljs, men vi har ju knappt några poliser i Höganäs så frågan är vad det gör för nytta då.

Det är i en enkät, gjord av Dagens Samhälle, som 24 kommunstyrelseordförande runt om i landet svarar att de är vill förbjuda tiggeri i sina respektive kommuner. En rad av dessa är moderatstyrda och flera av kommuner finns i Skåne. På ja-listan finns även bland annat Burlöv, Kävlinge, Trelleborg och Örkelljunga. Samtliga 290 svenska kommuner fick frågan där 162 svarade.

Publicerad 10 January 2019 11:30