Första kunden var på plats klockan 6:05 för att köpa Fabrikens korv Fabbe med senap. En matig korv som passar till frukost.

Första kunden var på plats klockan 6:05 för att köpa Fabrikens korv Fabbe med senap. En matig korv som passar till frukost. Foto: Pressbild/ Jeff Flindt

Morgonkorv har guld i mun

Morgonpigga korvfantaster uppskattar nya satsningen

HÖGANÄS. Redan i november läckte det ut att stora grejer var på gång hos omtyckta Per i Viken. När Lokaltidningen besökte dem efter utnämningen av årets pastej var byggnationen som bäst igång, men nu har Fabriken officiellt öppnat.

Av
Hanna Dockson

Redan klockan sex på morgonen kunde Fabrikens första kund avnjuta en korv med senap på väg till jobbet. Konceptet är typiskt för just en korvfabrik där det ska gå snabbt och enkelt. De tidiga byggjobbarna ska kunna stanna till och köpta med sig 10 korvar till jobbet.

– Vi har tagit fram en korv som heter Fabbe som är vår fabrikskorv och som är tänkt att passa just som en uppstart på dagen, säger Claes Persson, VD för Per i Viken.

Självklart skulle elden tändas upp i mörkret för att göra det lite mysigare att besöka Fabriken tidig morgon.

Självklart skulle elden tändas upp i mörkret för att göra det lite mysigare att besöka Fabriken tidig morgon. Foto: Pressbild/ Jeff Flindt

Givetvis står det även annat på menyn.

– Maten som vi kommer att servera bygger i huvudsak just på Per i Viken konceptet. Det enda vi kommer att köpa in är lite vegetariskt. Tanken är att det ska passa hela familjen. Det är nyttigt och det är streetfood. Vi kommer exempelvis att servera vårrullar, säger Claes Persson.

Dagens rätt gillades av kunderna.

Dagens rätt gillades av kunderna. Foto: Pressbild/Jeff Flindt

Det som förut var matsvinn blir nu istället en del av en maträtt. Vad sägs om korvgryta eller baguett med innehåll från den omtyckta fabriken.

– Vi kommer att jobba med att ta hand om det som tidigare blev över och som i princip kastades som matsvinn. Nu kommer det istället till sin fulla rätt i en god maträtt, säger Claes Persson.

Hungriga Höganäsbor hängde på låset inför lunchen på Fabriken.

Hungriga Höganäsbor hängde på låset inför lunchen på Fabriken. Foto: Pressbild/Jeff Flindt

Lite av en test genomfördes någon vecka innan Fabriken öppnade, mest för att testa hur det fungerade.

– Vi har en riktigt bred meny, men det är svårt att säga vad som kommer att bli storsäljaren. Vi tror mycket på vår wrap med coleslaw där man får bestämma innehållet själv. Tillbehör finns det mycket att välja mellan, säger Claes Persson.

Kjell-Inge Persson var ansvarig i köket. Han hade fullt upp.

Kjell-Inge Persson var ansvarig i köket. Han hade fullt upp. Foto: Pressbild/Jeff Flindt

I två och en halv månad har bygget av det lilla köket ägt rum. Det passade nämligen alldeles perfekt in i en del av fabriken som inte användes, men som ändå ligger mot gatan.

– Det har tagit en del tid. Det är mycket runt omkring både för att skapa ett nytt bolag och för att kunna servera mat, men nu är allt klart, säger Claes Persson.

Lunchen kunde antingen ätas på plats eller tas med tillbaka till jobbet.

Lunchen kunde antingen ätas på plats eller tas med tillbaka till jobbet. Foto: Pressbild/Jeff Flindt

Vem behöver en fin soffa att sitta på. Nej på Fabriken så tar man vad man har och bygger sittplatser av lastpallar. Det är nämligen just fabrikskänslan som man vill värna om och behålla.

– Jag vill hålla det enkelt, säger Claes Persson.

Från Höganäsbornas sida har det länge funnits en spänd förväntan över öppningen av Fabriken. De är alltid pigga på nya saker som händer på orten.

– Det har varit mycket snack. De hängde på låset redan i förra veckan för de trodde att vi öppnade då. Det är uppenbart att det finns ett intresse och att de är sugna på att komma hit, säger Claes Persson.

Det lilla köket Fabriken drar igång under de tuffaste månaderna på året, lite som ett experiment.

– Jag tänker att om det fungerar nu, så blir det absolut inga problem sommaren. Om ett år utvärderar vi öppettiderna och menyn. Förhoppningsvis funkar allting som det ska och då fortsätter vi förstås att driva verksamheten, säger Claes Persson.

Varm mat värmde magen i januarikylan.

Varm mat värmde magen i januarikylan. Foto: Pressbild/Jeff Flindt

Publicerad 11 January 2019 08:53