Antalet utfärdare p-böter dubblerades i Höganäs under 2018. Störst problem är det med felparkeringar för nära korsningar.

Antalet utfärdare p-böter dubblerades i Höganäs under 2018. Störst problem är det med felparkeringar för nära korsningar. Foto: Mostphotos.com

Dubbelt så många p-böter i Höganäs senaste året

Kommunen: "Vi har fått in väldigt mycket klagomål"

HÖGANÄS.

Under 2018 dubblerades antalet lappade bilar i Höganäs i jämförelse med året innan. Anledningen är att kommunen blivit mer strikt i sin bedömning av felparkeringar.

Av
Lotta Venhagen

Kommunen har inte själv några parkeringsvakter utan istället ett avtal med Securitas som sköter bevakningen. Under 2018 utfärdades 191 böter – att jämföra med 2017 då motsvarande siffra var 88.

–Vi har gett tydligare riktlinjer vad det gäller bötfällning. Är en bil felparkerad ska den bötfällas, säger Sofia Gunnarsson, koordinator på Höganäs kommun och den som har hand om handläggningen av parkeringsböter.

En annan anledning kan vara att fler kontaktar kommunen angående felparkerade bilar.

– Vi har fått in väldigt mycket klagomål på sistone och ringer folk hit och berättar att någon parkerat fel skriver vi en arbetsorder på det och skickar till p-vakterna som åker ut dit.

Majoriteten bötfälls för att de parkerar för nära korsningar. Även att stå för länge på en tidsbegränsad parkering är en vanlig överträdelse.

– På bland annat Kolgatan och Borgmästargatan har vi många felparkeringar, konstaterar Sofia Gunnarsson.

Böterna skickas till Transportstyrelsen som sedan betalar ut pengarna till kommunen. 2018 fick kommunen in 68 215 kronor, men något klirr i kassan blir det inte.

– Vi går back på detta, vi betalar mer för Securitas tjänst än vad vi får in, men det är ändå viktigt att det görs för trafiksäkerheten. Det handlar ju om att räddningstjänst och sopbilar ska kunna komma fram och står man för nära en korsning blir det svårt.

Publicerad 17 January 2019 00:00