Jan Bertoft gör författardebut med sin kriminalroman

Jan Bertoft gör författardebut med sin kriminalroman "Minnets slutna rum" där Höganäs fått bli födelseort för mordoffret. Foto: Linus Meyer

Höganäs historia figurerar i mordfall

HÖGANÄS.

När journalisten Jan Bertoft gör debut med sin första kriminalroman "Minnets slutna rum" vävs minnen från Höganäs in i handlingen och läsarna får ta del av mordoffrets uppväxt i den tuffa arbetarstaden.

Av
Lotta Venhagen

Jan Bertofts pappa växte upp i Höganäs, närmare bestämt på Järnvägsgatan, där Jans farfar drev tandläkarpraktik och bodde med familjen. Pappan berättade gärna om sin barndom och det är dessa berättelser författaren använt sig av.

– När man skriver en kriminalroman använder man sig mycket av det man känner till, så mordoffret är född i Höganäs och jag använder min pappas berättelse för att beskriva offrets barndom. Det blir en del beskrivningar av Höganäs och bruket. Min pappa beskrev att Höganäs väldigt mycket var en arbetarstad och var man då medel- eller överklass var det ganska tuffa motsättningar.

Jan Bertoft är i dag generalsekreterare på Sveriges Konsumenter och har bakgrund som konsumentjournalist. Författardrömmarna har dock alltid funnits där och att ta steget in i den skönlitterära världen har gett mersmak

– När man skriver skönlitterärt ska handlingen gripa tag, gå undan och vara hisnande till skillnad från konsumentjournalistik som är väldigt saklig och handfast. Det har varit otroligt lustfyllt att skriva detta.

Kriminalromanen "Minnets slutna rum" har Jan Bertoft skrivit tillsammans med den framlidne regissören och producenten Håkan Tängnander. Till hösten kommer en fristående fortsättning med kriminalinspektör Vanja Ek i huvudrollen ut och en tredje bok har börjat ta form.

Publicerad 18 January 2019 00:00