Efter några år när det experimenterats friskt med semlan väljer flera av Höganäs konditorier att i år hålla det enkelt. Den klassiska semlan, med några olika smakvarianter.

Efter några år när det experimenterats friskt med semlan väljer flera av Höganäs konditorier att i år hålla det enkelt. Den klassiska semlan, med några olika smakvarianter. Foto: Kakboden

Här får semlan vara klassisk – med en tvist

Konditorn: "Det gäller att folk inte tröttnar"

HÖGANÄS.

Glöm semmelwrap, tacossemla eller andra varianter, i år satsar konditorierna i Höganäs på att låta den klassiska semlan tala för sig själv – med en viss tvist.

Av
Lotta Venhagen

På Kakboden i Höganäs är man inte främmande för att experimentera med den klassiska semlan. Genom åren har det blivit både fish- and chipssemla och varmmacka-semla som tillagades i klämgrillen. I år väljer dock konditoriet att hålla sig till den klassiska semlan.

– Jag känner att vi gjort det mesta och inte kan sticka ut så mycket. Jag är glad i nyheter, men jag tror kanske att folk börjar tröttna på det. I år går vi tillbaka till att göra den godaste semlan, säger Dierk Wilken som äger Kakboden.

Fish- and chips semla är en av nytolkningarna Kakboden presenterat under åren, men i år håller man sig till klassikerna.

Fish- and chips semla är en av nytolkningarna Kakboden presenterat under åren, men i år håller man sig till klassikerna. Foto: Kakboden

En påstående han faktiskt har belägg för då konditoriets semlor förra året utsågs till "stans bästa semla" i Höganäs i tävlingen med samma namn.

Emil Söderlind och Marie Jansson driver Conditori Öresund i både Viken och Höganäs. Semmeltillverkningen är i full gång och kommer så vara ett par månader framöver.

Emil Söderlind och Marie Jansson driver Conditori Öresund i både Viken och Höganäs. Semmeltillverkningen är i full gång och kommer så vara ett par månader framöver. Foto: Lotta Venhagen

Emil Söderlind driver Conditori Öresund i Viken samt i Höganäs tillsammans med sin sambo Marie Jansson. Han är inne på samma linje om att semlan inte ska krånglas till;

– När han Mattias (Ljungberg, ägare av Tössebageriet reds. anm) tog fram semmelwrapen fanns det en tanke med det, men kanske när det svävar iväg att det blir lite mycket. Kunderna tycker att de klassiska är godast.

Att erbjuda olika varianter på semlorna tror han dock är ett måste;

– När man börjar sälja semlor i januari och semmeldagen är i början av mars då gäller det att ha varianter så inte folk tröttnar.Vi kör några varianter – bland annat en toscasemla med hasselnötter på som är lite tilltvistad. Annars kör vi på dem vi brukar ha som wienersemlor och semlor med vaniljkräm för de som inte tål nötter och mandel till exempel.

"När man börjar sälja semlor i januari och semmeldagen är i början av mars då gäller det att ha varianter så inte folk tröttnar." säger Emil Söderlind på Conditori Öresund. Foto: Lotta Venhagen

Med ett nystartat kafé och butik i Höganäs tar även Emil Söderlind och hans sambo upp kampen om titeln "stans bästa semla" där det är folkets röst som avgör vem som serverar den godaste fastlagsbullen.

En toscasemla har Conditori Öresund tagit fram, där det klassiska bakverket får prydas av hasselnötter.

En toscasemla har Conditori Öresund tagit fram, där det klassiska bakverket får prydas av hasselnötter. Foto: Conditori Öresund

På Ciabatta Coffee House har man ännu inte stängt dörren för att någon ny semmeluppfinning kan dyka upp bakom disken.

– Vi säljer de klassiska semlorna och vi håller på att spåna på idéer om vi ska göra något ovanligt, men vi har inte kommit fram till något än, säger Sabina Mardo, ägare.

Publicerad 19 January 2019 00:00