Eleverna i årskurs 8 på Nyhamnsskolan samlar in pengar för att kunna åka på toleransresa nästa läsår.

Eleverna i årskurs 8 på Nyhamnsskolan samlar in pengar för att kunna åka på toleransresa nästa läsår. Foto: Pål Sommelius

Efter kommunens stöd dragits in – elever samlar själva in pengar till Auschwitzresa

"Jag är rädd att den här traditionen kommer att upphöra"

NYHAMNSLÄGE.

Kommunen bidrar inte längre till de klasser som vill resa på en så kallad "toleransresa" till Auschwitz. Nyhamnsskolans åttor låter dock inte detta hindra dem och siktar nu på att samla ihop hela summan själva.

Av
Lotta Venhagen

Att skolklasser i Höganäs ska resa till koncentrationsläger för att lära sig mer om Förintelsen är inte längre en självklarhet. Sedan förra året får de klasser som vill resa själva ansvara för att samla in hela summan som ligger på cirka 3 000 kronor per person, till skillnad från tidigare år då kommunen bidragit med 1 000 kronor per person.

På Nyhamnsskolan drog de två åttondeklasserna i höstas igång en insamling efter att frågan kom upp på ett föräldramöte. Målet är att kunna åka till Auschwitz i november 2019.

– Det finns många som tycker att det är viktigt att komma dit och det finns ett enormt engagemang hos flera av eleverna. Samtidigt hade jag ett samtal med skolan häromdagen som upplever att det finns de elever som inte vet vad Förintelsen var, säger Pål Sommelius, som är samordnande förälder för toleransresan.

Olga Sohlman Sommelius, elev i årkurs 8, menar att det är viktigt att man lär sig av historien;

– Förintelsen var så hemsk och trots att den ägde rum för inte så längesen så finns det en växande främligfientlighet i Europa och Sverige, det är viktigt att se till att inget liknande händer.

Att de klasser som vill resa till Auschwitz numera måste samla ihop hela summan själva tycker hon är fel.

– Det är väldigt mycket pengar att samla in samtidigt som man går i skolan och har aktiviteter på fritiden. När kommunen tidigare bidrog med en tredjedel var det lättare att samla in pengarna. Vi gör det för att vi tycker att det är viktigt att gör den här resan, men vi hade gärna fått bidraget.

Runt 150 000 kronor behöver de totalt 50 eleverna samla ihop. Hittills har man fått ihop cirka 60 000 kronor genom olika insamlingar och ett evenemang på Tivolihuset med en överlevande från Förintelsen.

–Vi håller på att söka stipendium och har fler försäljningar och insamlingsprojekt på gång. Den 17 mars har den lokala naturskyddsföreningen en klimatmässa på Tivolihuset och då kommer eleverna stå för försäljning av ekologisk förtäring och bakverk, säger Pål Sommelius som trycker på vikten av att eleverna får chans att uppleva en toleransresa;

– Det här är inget resmål man normalt har när familjen semestrar. För många unga Höganäsare har det här varit en omvälvande upplevelse som sätter djupa spår och det är viktigt att ungdomarna skaffar sig kunskap om historien. Jag är rädd att den här traditionen kommer att upphöra utan det stimulerande stödet från kommunen.

Insamling

Vill du skänka pantflaskor till klassernas insamling, skicka ett mail till: toleransresa2019@gmail.com

Publicerad 29 January 2019 09:25