Höganäshem inför nytt koncept som ska minska kostnaderna för avfallshantering. Bilden är en genrebild.

Höganäshem inför nytt koncept som ska minska kostnaderna för avfallshantering. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos.com

Noggrann sopsortering kan ge lägre hyra

Höganäshem inför nytt koncept i samtliga bostäder

HÖGANÄS.

Sortera dina sopor noggrant så kan hyran bli lägre. Höganäshem inför ett nytt koncept inom hela sitt bostadsbestånd.

Av
Lotta Venhagen

Konceptet är ett sätt för det kommunala bostadsbolaget att få ner sina kostnader för avfallshantering och sopsortering. I samarbete med elever på Kullagymnasiet togs förra året ett nytt sorteringskoncept fram och provades i ett bostadsområde. Skyltar, dekaler sorteringspåsar i matchande färger skulle göra det lättare – och roligare –att sortera. Projektet slog väl ut; kostnaderna minskade med 16 procent.

– Vi har tagit beslutet att under 2019 införa metoden inom hela bostadsbeståndet. Varje bostadsområde kommer att knytas till ett miljöhus som blir en egen resultatenhet. Ju bättre hyresgästerna i området sorterar tillsammans desto lägre blir kostnaden, säger Jesper Månsson, VD Höganäshem, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Beroende på hur väl hyresgästerna sopsorterar kan kostnaderna för avfallshanteringen i miljöhus variera mellan åtta till tio kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar en skillnad på ca 600 kronor per lägenhet och år.

Publicerad 31 January 2019 09:03