Äppelsorter har satt namn på nya gator som ska växa fram i Viken.

Äppelsorter har satt namn på nya gator som ska växa fram i Viken. Foto: Mostphotos.com/Lotta Venhagen

Tema äpple och framtid när kommunens nya gator växer fram

Fortsatt få kvinnor representerade i Höganäs gatunät

HÖGANÄS.

Sedan 2015 har 42 nya gatunamn skapats i kommunen. Tre har uppkallats efter personer – två män och en kvinna. Senast i raden av nya gatunamn är Stubbarpsområdet i Viken som döpts efter olika äppelsorter.

Av
Lotta Venhagen

Området Farhults Udde, Folkparken och Julivallen samt kommande Tornlyckan och Stubbarp i Viken är några av de områden som kommunen tagit fram nya gatunamn till de senaste fyra åren. I december klubbades beslutet om att Stubbarpsområdet vid Välinge Invest i Viken kommer att få gatunamn på temat äpple. På Tornlyckan fick ungdomar för ett par år sedan tycka till under temat framtid vilket har resulterat i namn som Planetgatan, Hologramstigen och Visionsstråket. Näst på tur att döpas står området Potatisåkern i Viken vars detaljplan nyligen vunnit laga kraft.

– Där är det två gator som ska ha namn och vi kommer att presentera det för bygg- och miljönämnden i slutet på februari, säger lantmäteriingenjör Linda Adler, som sitter med i kommunens namnsättningsgrupp.

Arbetet med att namnsätta nya gator påbörjas långt innan spaden sätts i jorden på ett nybygge förklarar hon.

– Vi försöker ligga i fas, så när en detaljplan vinner laga kraft ska vi kunna lägga fram ett förslag. När det handlar om enstaka nya gatunamn försöker vi titta på vad som är viktigt för den platsen och vad den använts till innan, det ska ha lokal förankring. När det är ett helt nytt område med ett antal gator och kvarter som ska namnsättas försöker vi hitta ett lämpligt tema, fortsätter hon.

Som Lokaltidningen tidigare har konstaterat är det, liksom i många andra kommuner, få gator i Höganäs som är döpta efter kvinnor. Totalt finns det tre gator som bär kvinnors för- och efternamn, Boel Pers väg, Cilla Banchs väg och Astrid Lilienbergs gata. Den sistnämnda hette tidigare Västra Parkgatan men bytte namn 2016 efter ett förslag som skickades in till kommunen.

–Vi har blivit mer aktiva på att fråga om mer kända kvinnor i bygden och i takt med det har vi fått fler tips men det är fortfarande svårt att hitta kvinnonamn som går att använda.

Publicerad 31 January 2019 09:39