Genrebild: Mostphotos

Många i Höganäs långtidssjukskrivna på grund av stress

HÖGANÄS.

Var tredje långtidssjukskrivning i Höganäs orsakas av stressreaktioner eller utmattningssyndrom. Något som placerar kommunen i topp i landet.

Av
Mikael Öhrn

I Höganäs kommun är det 109 personer som är långtidssjukskrivna till följd av svår stress och utmattning, vilket motsvarar 30 procent av alla långtidssjukskrivningar. Det finns stora regionala skillnader, visar statistik.

– Vi vet inte varför det ser ut så. Men det finns vissa indikationer på att sjukskrivningspraxis skiljer sig mellan länen, säger Sofia Bill, analytiker på Försäkringskassan, till nyhetsbyrån Siren.

Den sista december 2017 hade Bodens kommun 24 pågående långtidssjukskrivningar som orsakats av stress eller utmattning. Det motsvarar sju procent av alla långtidssjukskrivna i kommunen, vilket är den lägsta siffran i hela landet. Endast fyra kommuner i landet har däremot en högre andel än Höganäs, nämligen Åsele med 35 procent, samt Lerum, Danderyd och Vaxholm med 31 procent. Ytterligare två kommuner – Säter och Vellinge – har en lika stor andel långtidssjukskrivningar som orsakats av stress eller utmattning som Höganäs.

Socialstyrelsen har rekommendationer för sjukskrivningar men följsamheten tycks skilja sig åt mellan landstingen, enligt Sofia Bill.

– Befolkningsstrukturen och arbetsmarknaden i länet kan också påverka till viss del. Exempelvis vet vi att kvinnor oftare sjukskrivs för psykisk ohälsa, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Närmare 30.000 personer var långtidssjukskrivna, mer än 60 dagar, i Sverige den sista december 2017 på grund av utmattningssyndrom eller andra stressrelaterade besvär. Exempelvis ingår akut stressreaktion, anpassningsstörning och posttraumatisk stress i statistiken.

Publicerad 05 February 2019 00:00