Biblioteket stannar kvar där det ligger och nu kan arbetet med ett nytt kulturhus fortskrida.

Biblioteket stannar kvar där det ligger och nu kan arbetet med ett nytt kulturhus fortskrida. Arkivfoto: Joel Winqvist

Biblioteket stannar där det är – nytt kulturhus kan bli verklighet

Efter år av diskussioner är partierna eniga

HÖGANÄS.

Placeringen av ett nytt kulturhus har blivit en långdragen följetong i Höganäs kommun. Efter många års diskussioner och utredningar har man dock landat i ett beslut – biblioteket ska vara kvar på Köpmansgatan.

Av
Lotta Venhagen

Under onsdagens möte gick kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, på kultur- och fritidsutskottets linje i beslutet att biblioteket ska ligga kvar på Köpmansgatan där det nya kulturhuset också kommer att byggas. Ett beslut samtliga partier representerade i KSAU var överens om. Nu ska beslutet tas upp i kommunstyrelsen på tisdag samt i kommunfullmäktige i slutet på februari.

Ett nytt kulturhus vara eller icke vara har diskuterats under många år. Planen att låta Bruksskolan och Kullagymnasiet byta plats samt att bygga ett kulturhus mellan stadshuset och Bruksskolan kom långt, men slopades sedan – något Lokaltidningen tidigare rapporterat om.

Ska det behöva ta så här många år att komma fram till att biblioteket ska vara kvar på samma plats?

– Jag vet inte hur de som suttit innan mig resonerat, jag kan bara svara för mig. Det här är en jättestor investering för Höganäs kommun och det är viktigt att vi får det att passa ihop med allt. Det här är en fråga som väcker opinion, säger Peter Schölander (M) kommunstyrelsens ordförande.

60 miljoner finns avsatt för projektet. Nu börjar arbetet med att ta fram en tidsplan, något som ska vara klart till sommaren. Dialog ska föras med bostadsrättsföreningen i huset, handlare och andra intressenter.

– Det är en hel stad att ta hänsyn till, nu ska vi titta på möjliga lösningar tillsammans med arkitekter och göra det på ett bra sätt så att det funkar för de som bor i närheten, handeln och biblioteket/kulturhuset.

Blir det renovering eller nybygge?

– Det handlar nog om att bygga nytt, det behövs mer yta. Ett förslag är att man tar en bit av torget eller att man bygger ut mot havet. Det är det vi ska hitta en bra lösning på nu.

När har Höganäsborna ett nytt kulturhus/bibliotek?

– Det ska gå så fort som möjligt, men det finns stora osäkerhetsfaktorer. Det måste sökas bygglov och ändras i detaljplanen och det kommer sannolikt människor att överklaga och då kan det ta flera år.

Kommunchef Herman Crespin tar härmed över projektledningen från kultur- och fritidsförvaltningens chef Anneli Sjöborg. Peter Schölander förklarar varför;

– Det här är ett projekt som lika mycket handlar om utveckling av stadskärnan och som spänner över alla kommunens förvaltningar. Innehållet är fortfarande kultur- och fritid ansvarig för och de kommer att ha mycket att säga till om.

Publicerad 07 February 2019 11:17