Nya billigare hyresrätter ska skapa flyttkedjor inom Höganäs.

Nya billigare hyresrätter ska skapa flyttkedjor inom Höganäs. Foto. Mostphotos.com

Billigare hyreslägenheter har fått klartecken

Ska skapa flyttkedjor och ge bättre bostadsmatchning

HÖGANÄS.

En projektering av 26 bostäder som ska ge billigare hyreslägenheter är igång. Syftet är att nå ut till dem som står långt från bostadsmarknaden.

Av
Lotta Venhagen

Det råder brist på små och prisvärda bostäder i Höganäs. Nu testar Höganäshem ett nytt grepp för att skapa ett attraktivt erbjudande för befintliga hyresgäster och skapa flyttkedjor.

– Förslaget innebär att Höganäs kommuns fond för bosociala insatser nyttjas och att det lyfts medel över till bostadsbolaget för att täcka upp det egna kapitalet, säger Jesper Månsson, VD för Höganäshem i ett pressmeddelande.

Projekteringen för den första omgången bostäder är igång. Tanken är att de 26 bostäderna, 2:or-4:or, byggs som radhus alternativt parhus. Investeringen kommer att uppgå till 52 miljoner kronor varav kommunen skjuter till 8 miljoner kronor i eget kapital.

De nyproducerade bostäderna kommer dock inte ställas till kommunens förfogande direkt, istället erbjuds de i första hand till befintliga hyresgäster hos Höganäshem för att, enligt Jesper Månsson, motverka segregerade bostadsområden;

– Vid omflyttning får istället kommunen den lägenhet från var hyresgästen flyttar. Syftet med låg hyra är att skapa ett attraktivt erbjudande för befintliga hyresgäster och skapa flyttkedjor. En bättre bostadsmatchning är också en effekt vi hoppas på, säger han vidare.

Publicerad 07 February 2019 00:00