Elsebeth Malmsten målade bilderna till Nobelpristagarna i kemi förra året. I år gör hon diplomen till pristagarna i fysik.

Elsebeth Malmsten målade bilderna till Nobelpristagarna i kemi förra året. I år gör hon diplomen till pristagarna i fysik. Foto: Lotta Venhagen

Hon förgyller Nobelpristagarnas diplom med sin konst

Höganäskonstnären Elsebeth Malmsten fick det prestigefulla uppdraget av Kungliga Vetenskapsakademin

HÖGANÄS.

Hon är Höganäskonstnären som blandar akvarell med foto och sedan i höstas kan Elsebeth Malmsten titulera sig Nobelkonstnär. Hennes konst pryder nämligen diplomen till Nobelpristagarna i kemi 2018 och det treåriga uppdraget innebär att hennes blandteknik kommer att synas även på fysikpriset samt ekonomipriset.

Av
Lotta Venhagen

Det som från början enbart var akvarellmålning har genom åren utvecklats till att bli en kombination av foto, tusch, akvarell och digitalt arbete i Photoshop.

– Jag började intressera mig för den här tekniken och i början var det lite motigt. Folk kunde säga "trycker du bara på en knapp eller?" men jag tyckte det var roligt. Det är det bästa, att hitta något man tycker är roligt. Som konstnär kan man ändå inte måla så att alla gillar det, säger Elsebeth medan hon bläddrar bland sina verk i portfolion.

Det var i våras som hon fick ett samtal från Kungliga Vetenskapsakademin. De ville komma och kolla på hennes konst.

–Jag frågade hur de hade hittat mig och de svarade att någon hade rekommenderat mig, sedan sa de inte mer.

Elsebeth Malmsten använder sig av en blandteknik där hon kombinerar fotografering med akavarellmålning och digital bearbetning.

Elsebeth Malmsten använsder sig av en blandteknik där hon kombinerar fotografering med akavarellmålning och digital bearbetning. Foto: Lotta Venhagen

Efter att hon fått uppdraget började hon arbeta på bilderna. Inspirationen hittar Elsebeth i naturen; en sten, ett träd eller en vardaglig sak som rimfrosten på bilens vindruta.

– Naturen gör så fantastiska mönster, det triggar igång något, säger konstnären som lät just naturen inspirera till de tre kemipristagarnas bilder som pryds av en tikka som hon fotograferade på ett träd.

Förra året deltog hon på minglet kvällen innan prisutdelningen. I år får Höganäskonstnären även chans att delta på själva Nobelmiddagen med sin man Anders – en tillställning hon ser fram emot.

– Det trodde jag aldrig att jag skulle få göra och det blir jättespännande. Jag har hittat ungefär vad jag ska ha på mig och så gäller det att vi hittar en frack till Anders.

Hennes uppdrag som Nobelkonstnär sträcker sig över tre år. Under 2019 ska hon måla bilderna till fysikpriset och 2020 blir det till ekonomipristagaren. Hon har redan börjat förbereda tre bilder i fall det även i år blir flera pristagare.

– Jag har börjat få ihop alla tre, mina tankar går åt miljö, men mer säger jag inte nu.

Elsebeth Malmsten

Har vuxit upp i Göteborg men bor sedan 1987 i Höganäs kommun. I sitt yrke som inredningsdesigner har hon inrett över 15 hotell i främst Tyskland och Österrike. Sin konstnärliga utbildning har hon bland annat fått vid nuvarande Konstindustriskolan i Göteborg, Konsthantverksskolan på Tjörn och Gerleborgsskolan där hon studerade för lärare som Arne Isacsson, Edda Jónsdóttir och Hardy Strid.

Källa: www.svenskakonstnarer.se

Publicerad 20 February 2019 11:51