Orienteringskartan över Kullabergs östra delar måste ritas om. Nu söker IS Kullens nya bidrag efter att ha fått avslag från Naturvårdsverket.

Orienteringskartan över Kullabergs östra delar måste ritas om. Nu söker IS Kullens nya bidrag efter att ha fått avslag från Naturvårdsverket. Genrebild: Adobe Stock

Karta över Kullaberg måste ritas om – IS Kullens ansökan avslogs

Nu söker orienteringsklubben nya bidrag för nödvändiga projektet

HÖGANÄS.

Det är mycket på gång hos IS Kullen just nu. Samtidigt som deras orienteringskarta över östra Kullaberg behöver genomgå en stor revidering satsar klubben på att få igång en barn- och ungdomsverksamhet igen.

Av
Lotta Venhagen

Kartan över Kullabergs östra delar har cirka 25 år på nacken. Senast den gick igenom en stor revidering var för tio år sedan och nu är det hög tid att göra om den enligt Lena Norrman, ordförande i föreningen.

– Det är mycket som inte stämmer på kartan. Det som är markerat som ung skog, grönt, är vuxenskog i dag vilket är vit på kartan. Sedan har det kommit till mycket nya stigar. Framförallt har det kommit mycket ny teknik. Det underlag som finns i dag kan gå ner i detalj så mycket mer, bland annat när det gäller höjdkurvor.

Totalkostnaden för att ta fram en ny karta beräknas till 200 000 kronor. 2017 fick föreningen ett litet bidrag av kommunen för att kunna göra om kartan och nyligen ansökte man om 100 000 kronor i LONA-bidrag hos Naturvårdsverket, men ansökan avslogs efter att regeringen minskat sitt anslag till myndigheten och alla nya projekt stoppades. Nu måste klubben hitta finansieringen på annat håll.

–Vi håller på och ansöker om andra bidrag nu och vi räknar med att få ihop pengarna så vi kommer att dra igång nyritning av kartan i oktober och ska vara klara i mars 2020, säger Lena Norrman.

Samtidigt med kartarbetet satsar nu klubben, som bildades 1942, på att få igång en barn- och ungdomsverksamhet igen.

–Vi har ett medlemsantal som är lite äldre och vi behöver få in yngre personer i klubben. Vi har haft en ganska stor ungdomsverksamhet tidigare. Det där går i vågor för det förutsätter att man har nog med ledare och det är inte lätt alla gånger att hitta ledare som har det engagemanget, men nu känns det som om vi har fått ihop ett bra gäng.

– Ett av målen vi vill uppnå är att man tränar hela familjen tillsammans, det är en ungdomsverksamhet men är man liten kan man behöva lite stöd av föräldrarna, säger Lena Norrman.

Orientering

För barn i åldern 5-14 år, möjlighet att prova på tre gånger.

Tid: Söndagar 10.30-12.00 med start den 31 mars.

Plats: Björkerödsgården på Kullaberg

För mer info besök www.idrottonline/ISKullen-Orientering

Publicerad 21 February 2019 00:00