Höganäs AB äger Malmbryggan och ansvarar för säkerheten på området. Nu har man valt att stänga bryggan för allmänheten sedan brister i den bärande konstruktionen upptäckts.

Höganäs AB äger Malmbryggan och ansvarar för säkerheten på området. Nu har man valt att stänga bryggan för allmänheten sedan brister i den bärande konstruktionen upptäckts. Foto: Privat

Malmbryggan stängs för allmänheten

Höganäs AB: "Vi kan inte garantera säkerheten längre"

HÖGANÄS.

Malmbryggan i Höganäs hamn är sedan igår avstängd för allmänheten. Brister i den bärande konstruktionen gör att ägaren Höganäs AB inte känner att man kan garantera säkerheten längre.

Av
Lotta Venhagen

Malmbryggan mellan småbåtshamnen och industrihamnen i Höganäs har funnits sedan 1930-talet och har bland annat varit ett populärt ställe för allmänheten att stå och fiska på. Men nu är det slut med det. I går sattes en grind upp som hindrar att någon obehörig kan ta sig ut på bryggan.

– Bryggan ingår i vårt ansvarsområde. Vi har ansvar för att inspektera området med jämna mellanrum och då tittar man även under hamnen. Vid den senaste inspektionen upptäcktes brister i den bärande konstruktionen. Vi gjorde en riskbedömning baserat på den rapporten och nu känner vi att vi inte kan garantera säkerheten längre, säger Ulrika Rask-Lindholm, kommunikationsdirektör på Höganäs AB.

Brister i bryggan upptäcktes redan för 20 år sedan och vissa åtgärder har gjorts sedan dess, bland annat 2003 då bryggan renoverades. Om och när bryggan öppnas igen kan inte Ulrika Rask-Lindholm svara på i dagsläget;

– Vi har sagt att vi stänger av den tills vidare och så ska vi titta på en åtgärdsplan. Det finns många möjligheter att uppgradera den men vad vi landar i och vad det skulle vara är för tidigt att säga.

Publicerad 21 February 2019 12:34