Jakub Sundblad Jakoubek anställdes nyligen som ungdomsansvarig hos Höganäs BK.

Jakub Sundblad Jakoubek anställdes nyligen som ungdomsansvarig hos Höganäs BK. "Jag brinner för detta och är jätteglad att få ha det här som en tjänst". Foto: Lotta Venhagen

HBK gör nysatsning på yngre spelare

Ungdomsansvarig: "Vill få ut fotbollen på skolorna"

HÖGANÄS.

Jakub Sundblad Jakoubek blev nyligen anställd som ungdomsansvarig hos Höganäs BK. Tanken är att fotbollsklubben ska lägga mer fokus på ungdomsverksamheten och bygga upp klubben underifrån.

Av
Lotta Venhagen

– Vi har inte de resurser som de stora klubbarna har och oftast blir satsningen på A-laget. Vi känner att ungdomarna försummats, men man måste börja någonstans och att anställa en ungdomsansvarig är ett bra steg att ta, säger Jakub Sundblad Jakoubek som tog plats på HBK:s kansli vid årsskiftet efter att tidigare ha varit engagerad i Vikens IK.

Med en tvåårig fotbollstränarlinje i ryggen ska han få igång klubbens ungdomsverksamhet igen – både från kansliet och på plan.

– Jag brinner för detta och är jätteglad att få ha det här som en tjänst. På kvällarna kommer jag att vara därute, säger han och nickar mot fotbollsplanerna. Jag tycker det är roligast att vara på plan, kolla lagen och prata med tränarna. Jag ska finnas som stöd till dem om de har frågor.

Jakub Sundblad Jakoubek är utbildad fotbollstränare och är gärna ute på plan när inte kansliarbetet kallar.

Jakub Sundblad Jakoubek är utbildad fotbollstränare och är gärna ute på plan när inte kansliarbetet kallar."Tanken är att jag ska kunna vara ett stöd åt tränarna om de har frågor" säger han. Foto: Lotta Venhagen

Att göra fotbollsskolan för de yngsta mer attraktiv samt att få ut fotbollen på närliggande skolor är två saker som han vill satsa på.

– Barn måste få chans att träna och spela under skoltid och det måste vi kunna erbjuda även här, inte bara på högstadiet utan även i lägre åldrar. De som vill satsa måste få den möjligheten och vi vill även locka de som inte spelar fotboll nu. Minst två gånger i veckan. Ska man göra något ska det göras ordentligt.

Som alla andra breddföreningar har HBK problem att behålla de ungdomar som vill satsa och det är svårt att hitta en balans menar Jakub Sundblad Jakoubek;

– De som vill något går till HIF eller ÄFF, för min del tycker jag att det är för tidigt att göra när man är 14-15 år. Vi måste erbjuda något till dem. De som vill utveckla sig måste få en chans att höja sig, men vi måste även kunna erbjuda lägre nivåer för de som bara gör det här för att det är skoj. Att hitta ett och samma träningssätt är jättesvårt och vår största utmaning, men jag tror att man får börja där nere för att inte få samma klyfta, säger han.

Framöver planerar klubben även att starta ett renodlat flicklag från sex år finns liksom att arrangera nattfotboll under en kväll på Höganäs Sportcenter för alla ungdomar som vill delta.

Publicerad 06 March 2019 10:41