Den ideella förening Loppan stannar i sina lokaler på Köpmansgatan.

Den ideella förening Loppan stannar i sina lokaler på Köpmansgatan. Foto: Lotta Venhagen

Nu är det klart – Loppan stannar i centrum

Nytt avtal med Höganäs församling under förhandling

HÖGANÄS.

Trots diskussion om andra lokaler blev det igår klart att Loppan stannar i centrum. Den ideella föreningen har skrivit ett nytt treårigt kontrakt med Jefast för den befintliga lokalen.

Av
Lotta Venhagen

Med en hyra på 58 000 kronor i månaden och en stoppad ekonomiskt hjälp från Höganäs församling har Loppan haft en tung höst. Den ansträngda ekonomin gjorde att föreningen började titta på alternativa lokaler samtidigt som de valde att stoppa sin hjälpverksamhet till Östeuropa tillfälligt.

Nu har dock föreningen landat i att man stannar i sina befintliga lokaler på Köpmansgatan efter att man har skrivit ett nytt kontrakt med sin hyresvärd Jefast. Péter Kovács, ordförande i föreningen, är nöjd med att lokalen förblir i centrum.

– Vi fick en så pass bra ekonomisk uppgörelse och då var inte valet svårt att stanna kvar i centrum. Det hade varit tråkigt om det blivit tomt igen i gamla Systembolaget. Centrumhandeln är viktig för Loppan och nu har vi dragit vårt strå till stacken.

Det nya avtalet kommer att ge bättre förutsättningar för Loppan, men vad den nya hyran hamnar på vill han dock inte avslöja;

– Jefast har verkligen vägt in att vi är en ideell organisation och vill hjälpa oss, men de vill att vi håller vårt avtal för oss själva. Men det kommer bli en betydligt lättare situation ekonomisk för Loppan.

Samtidigt håller Loppan på att förhandla fram ett nytt samverkansavtal med Höganäs församling, men nu handlar det inte om ekonomisk hjälp, som det tidigare varit.

– Det kommer inte vara rena pengar utan det kan vara tjänster och hjälp, fortsätter Kovács.

Diskussioner pågår också om att samarbeta med minst två ytterligare parter som även de är religösa organisationer eller föreningar. Loppan har även tagit upp sitt projekt till behövande i Kosovo igen men ordförande understryker att föreningen inte kan pusta ut än.

– Alla utmaningar är inte borta, vi har alldeles för låg omsättning. Det är jättesvårt att få tag i ideell hjälp och jag vädjar verkligen till alla Höganäsare att ställa upp och hjälpa oss. Man hjälper lika mycket om man handlar, lämnar saker eller hjälper till i butiken.

Publicerad 07 March 2019 09:36